Nesvakidašnji prizor u Visokom: Traktorom oko svijeta

861

Projekat istraživanja Bosanske doline piramida u Visoko svakodnevno privlači brojne zanimljive turiste i goste, a u subotu (06.05.2017.) smo na lokalitetu Podzemnog labirinta tunela Ravne zatekli i zanimljivu tročlanu ekspediciju iz Poljske. Naime, radi se o troje Poljaka, Piotru Sliwinskom, Marcinu Obaleku i Moniki Filipiuk – Obalek, koji su već nekoliko godina dio svjetski poznatog projekta „TRAKTORIADA – Traktorom oko svijeta“, putovanja u kojem su obišli cijeli svijet na traktoru. Nas je naravno interesovalo odakle ova trojka u Visokom i odakle u posjeti tunelima i Bosanskoj piramidi Sunca.

MARKETING

– Osim putovanja jako nas zanimaju i historijske i arheološke lokacije, tako da smo nakon što smo ove godine obišli veći dio Južne Amerike, uključujući i Peru, Boliviju, Čile i Argentinu, odlučili ovaj drugi dio godine krenuti sa ekspedicijom preko BIH, pa sve do Afrike i piramida u Egiptu. Nakon obilaska Južne Amerike i tamošnjih arheoloških lokacija i nakon što smo saznali za otkriće piramida u Evropi, odlučili smo posjetiti i vašu zemlju, a nas inače ne interesuju natpisi i pisanja, već nam je cilj na licu mjesta se uvjeriti u sve ono što je otkriveno, pa smo tako stigli i do Visokog. – ispričali su nam ovi zanimljivi Poljaci.

Kako su nam kazali o istraživanjima i projektu u Visokom su mnogo čitali, a sad su iskoristili priliku da sve to i na licu mjesta vide.

– Obišli smo tunele Ravne, a sad traktorom idemo i na Bosansku piramidu Sunca. Utisci su zaista pozitivni, cijela lokacija je na neki način mistična, ali se osjeti i ta neka pozitivna energija. Sad nastavljamo putovanje na Bosansku piramidu Sunca, a nakon Visokog posjetit ćemo i Sarajevo i Mostar. – ispričali su nam Piotr, Marcin i Monika.

Njihovo putovanje, kako su nam na polasku kazali, dalje ih vodi prema Crnoj Gori i Albaniji, a ovogodišnji cilj je Afrika, tačnije Egipat i obilazak egipatskih piramida.

Piramidasunca.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara