Netanyahu skraćuje posjetu Washingtonu zbog raketnog napada iz Gaze

35

Sedmoro ljudi ranjeno je rano jutros kada je kuća u cetralnom Izraelu pogođena raketom ispaljenom iz pojasa Gaze, objavila je izraelska spasilačka služba. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu najavio je odmah da će skratiti posjetu Washingtonu zbog toga.

Taj napad bi mogao izazvati novu rundu nasilja uoči izraelskih izbora.

Sirene za raketnu uzbunu probudile su stanovnike u području Sharon sjeveroistočno od Tel Aviva, što ih je navelo da se odu u skloništa. Uslijedila je jaka eksplozija, navodi AP.

Raketa je uništila kuću kraj grada Kfar Sabe u zajednici Mishmeret. U eksploziji rakete dvije žene, starosti 59 i 30 godina, zadobile su povrede, a lakše je ranjeno i dvoje djece i beba.

Netanyahu je ispaljivanje rakete označio “zločinačkim napadom”, zaprijetivši oštrim odgovorom. On je rekao da će se vratiti u Izrael ubrzo nakon današnjeg sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Početne procjene ukazuju da je raketa ispaljena iz južnog dijela pojasa Gaze, oko 100 kilometara udaljenog od mjesta eksplozije prenose izraelski mediji.

Obavještajni izvori navode da rakete takvog dometa imaju samo islamski ekstremistički Hamas koji vlada Gazom i Islamski džihad.

Vojska je potvrdila da je identifikovala ispaljivanje rakete iz Gaze i da odbrambeni sistem “Gvozdena kupola” nije aktiviran.

Izraelska vojska je poslala dodatne snage na granicu s Pojasom Gaze. Izraelski mediji su javili kako je izraelska vojska na jug zemlje uputila dvije dodatne jedinice, jednu pješadijsku i jednu oklopnu i na zadatak pozvala manji broj dodatnih vojnika.

U saopćenju izraelske vojske navodi se kako je za sve što se dešava na Pojasu Gaze odgovoran Hamas. Također, Hamas je optužen i za pad rakete na naseljeno područje Sharon, sjeverno od Tel Aviva.

Zbog pojačanih tenzija nakon raketa lansiranih iz Gaze, za sutra je najavljen sastanak izraelskog kabineta za sigurnost.

Ministar finansija Izraela Moshe Kahlon kazao je kako će na sastanku biti razgovarano i o odgovoru na bačenu raketu.

Raketa lansirana iz Gaze jutros je pala u naseljeno područje u Sharonu, sjeverno od Tel Aviva, a povrijeđeno je sedam osoba.

Nakon toga izraelska administracija je zatvorila granične prijelaze Kerm Ebu Salim i Beit Hanun (Erez).

Netanyahu se već konsultovao s komandantom vojske, načelnikom bezbjednosne službe i nacionalnog bezbjednosnog savjeta.

On se zbog skraćenja posjete neće obratiti sutra godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija Američko- jevrejskog komteta za javne poslove (AIPAC). Izrael je u međuvremenu zatvorio dva granična prelaza prema pojasu Gaze.

Izvori bliski Hamasu su rekli da lider te organizacije u Gazi Jahja Sinvar odložio planirani brifing za novinare i da su se vođe organizacije sakrile u očekivanju izraelskog odgovora.

Ni jedna palestinska organizacija nije preuzela odgovornost za raketiranje koje se dogodilo nakon što su u nedjelju zatvorenici Hamsaa u Izraelu napali nožem dva čuvara i 11 zatvorenika je ranjeno u sukobima koji su izbili. Raketa je ispaljena u osetljivo vrijeme za obe strane, konstatuje AP. Izraelski parlamentarni izbori su za 15 dana, a Netanyahu je suočen s jakim rivalstvom u nastojanju da peti put bude izabran za premijera.

On bi se mogao suočiti s velikim kritikama da je nije efektivan u suprotstavljanju ekstremistima. Njegov glavni rival Benny Gantz pozvao ga je da se odmah vrati kući zbog nastale krize.

”Realnost u kojoj Hamas pretvara Izrael u taoca je bez presedana”, napisio je Gantz na Twitteru. U Gazi je Hamas suočen s inače rijetkim kritikama i protestima zbog teških uslova života.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara