Naslovnica Svijet Bliski istok Netanyahu zap...

Netanyahu zaprijetio Hamasu

32

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je danas palestinskom Hamasu da će Izrael pokrenuti “drugačiji” odgovor ako napadi iz pojasa Gaze ne prestanu, sugerišući da bi ta zemlja mogla biti pred početkom velike vojne ofanzive.

“Hamas očito nije dobio poruku. Ako oni ne prekinu napade protiv nas biće zaustavljeni na drugi način. Veoma smo blizu drugoj vrsti aktivnosti. Ako Hamas ima imalo razuma zaustaviće vatru i nasilne nerede, sada”, rekao je Netanyahu na sednici vlade dodavši da će odgovor Izraela “biti bolan, vrlo bolan”.

U petak je sedam Palestinaca ubijeno, a oko 150 je ranjeno izraelskom vatrom tokom protesta duž granice Izraela i pojasa Gaze u kojima je učestvovalo oko 14.000 ljudi, navode izraelski mediji.

Zbog nasilja na granici ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman naredio je odmah da se obustavi isporuka goriva Gazi preko izraelske teritorije. Gorivo za Gazu finansirao je Katar.

Palestinci su u subotu sahranili osmoro svojih mrtvih, uključujući jednu ženu ubijenu kamenicom koja ju je pogodila u glavu dok je vozila automobil na Zapadnoj obali.

Palestinci su za napad optužili jevrejske naseljenike, a Izrael je rekao da istražuje taj incident, prenio je Associated press.

U Gazi je sahranjeno sedam Palestinaca ubijenih u protestima, uključujući četvoricu u jednom incidentu kada je probijena granična ograda. Jedan Palestinac koji je ranjen preminuo je kasnije u bolnici.

Palestinski demonstranti su bacali kamenice i zapaljive bombe na vojnike razmještene s druge strane granične ograde.

Lider Hamasa Ismal Haniye prisustvovao je sahranama, najavivši da će se protesti nastaviti dok se ne ukine blokada pojasa Gaze koja traje već jednu deceniju, ali je pominjao i “opsadu Jerusalima, džamije Al Aqse i sve palestinske zemlje”, kako je rekao.

U protestima započetim krajem marta poginulo je oko 190 Palestinaca, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u pojasu Gaze. Za to vrijeme jedan izraelski vojnik ubijen je palestinskim snajperom.

I ministar odbrane Izraela je slično Netanyahuu rekao danas da je nakon čitavih mjeseci protesta predvođenih Hamasom došlo vrijeme da se liderima te islamske ekstremističke organizacije zada “najteži udarac”, objasnivši ipak da je potrebno iscrpsti sve mogućnosti prije nego što se pokrene puna vojna operacija.

Hamas i Izrael su od 2008. već tri puta ratovali, a rat vođen 2014. godine trajao je 50 dana

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.