New York i Sarajevo: Sutra prezentacija projekta ‘Sami, a zajedno’

77

Carolyn Dorfman, koreografkinja i vlasnica plesne kompanije Carolyn Dorfman Dance iz New Yorka i Belma Čečo Bakrač, koreografkinja Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, pandemiju koronavirusa iskoristile su za online projekt ‘Sami, a zajedno’.

MARKETING

Na online platformi okupile su petnaest plesača iz svojih kompanija, te zajedno sa njima vježbale, razgovarale i stvarale.

Naziv projekta “Sami/Zajedno” (“Alone/Together”) govori o tome kako su se plesači i stvaraoci u baletskoj umjetnosti osjećali i kako su doživjeli novi način rada, te kako im je zajednički rad pomogao da se ne osjećaju usamljeno, napušteno, izolovano.

Njihove scene postaju njihovi domovi, scenografija kućni namještaj, kostim – udobna trenerka, medij njihovi telefoni, laptopi i kompjuteri.

Sati koje su umjetnici proveli zajedno radeći, pomogli su im da pobjegnu od aktuelnih problema, sopstvenih razmišljanja i učinili da, koliko je bilo moguće, održe fizičku formu i kondiciju.

Svoja osjećanja o ovoj temi i saradnji kroz muziku je iskazala njujorška kompozitorka Svjetlana Bukvić, rođena u Sarajevu, te na taj način uzela učešće u projektu “Sami/Zajedno”.

Premijera video projekta “Sami, a zajedno” bit će upriličena 15. jula ove godine, putem linka: VIDEO ili VIDEO

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara