Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu KBZ: reagovanje na sporazum

119

Zbog gore opisane situacije radnicima u KB Zenica će za mjesec Oktobar biti obračunata plaća po dvije satnice i to, jedna za doktore medicine, a druga za „ostale radnike u zdravstvu“ što je evidentna diskriminacija i presedan u radno-pravnom zakonodavstvu. Važno je napomenuti da su predstavnici Sindikata doktora medicine KB Zenica izrazili nezadovoljstvo ovakvom situacijom i dali punu podršku svim radnicima zaposlenim u zdravstvu za ostvarivanje prava. Tkođer, Direktor KB Zenica izjavio je da podržava povećanje satnice od mjeseca Oktobra 2020.g za sve radnike zaposlene u zdravstvu ukoliko Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK obezbijedi dodatna sredstva.

Tražimo od predstavnika Vlade ZDK, Ministra zdravstva ZDK,  Direktora zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK da iznađu mogućnosti da svi radnici zaposleni u zdravstvu konzumiraju ista prava, te spriječe moguće  sudske procese zbog učinjene diskriminacije, koji svakako nisu nikom od interesa.

Napominjemo da je trenutno  zaraženo 82 radnika Kantonalne bolnice Zenica iz redova Sindikata radnika u zdravstvu, te da bi jedna medicinska sestra sa ovim povećanjem satnice imala povećanje na startnu plaću u iznosu od 58 KM, a što je minimalna satisfakcija za rad u ovakvim okolnostima.

Srdačan pozdrav!

Predsjednik NSSRZUZ F BIHOO JU KBZ :

……………………………………………………….

Dipl.med.tehničar, Heco Fahrudin          

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.