Nieto: Meksiko neće platiti za Trumpov zid na granici

195

Predsjednik Meksika Enrique Pena Nieto, u televizijskom obraćanju naciji u srijedu, izjavio je kako njegova zemlja neće dati ekonomsku podršku podizanju zida na granici sa SAD-om. Nieto je istakao da je “lamentirao” planove o izgradnji bariere i dodao da “Meksiko ne vjeruje u zidove”.

MARKETING

“Rekao sam ranije, i ponoviću. Meksiko neće platiti za bilo kakav zid. Žalim zbog i osuđujem odluku Sjedinjenih Država da nastave izgradnju zida koji nas je godinama razdvajao umjesto da nas ujedinjuje”, poručio je Nieto.

Meksički predsjednik nije spomenuo moguće otkazivanje ili odlaganje posjete Washingtonu 31. januara, kada je predviđeno da se sastane sa novim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Prodsjetimo, Trump je u srijedu potpisao dekret kojim se odobrava gradnja zida na granici SAD-a i Meksika.

“Ovo smo zagovarali od samog početka”, rekao je Trump dok je potpisivao dekret.

Trump je ranije izjavio da će ispuniti predizborno obećanje o izgradnji zida na granici s Meksikom. Tokom predizborne kampanje, on je istakao kako će meksičke vlasti snositi troškove za izgradnju zida na granici.

Za gradnju zida bit će potrebno odobrenje američkog Kongresa, a ukupni troškovi za njegovu izgradnju iznosili bi oko 14 milijardi dolara.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara