Naslovnica Lokalne Teme Nina Šćepanov...

Nina Šćepanović: “U školi za vodiče imamo priliku učiti nešto o čemu nas današnji obrazovni sistem ne uči”

479

Sami početak ovogodišnje Škole za vodiče Fondacije pokazuje da će i ove godine iz grupe kandidata koji su se prijavili, sasvim sigurno biti onih koji će postati vodiči Fondacije, te na taj način dodatno povećati tim, ali donijeti i novu svježinu, a s druge strane kroz rad steći i nova iskustva i praksu. Među ovogodišnjim kandidatima je i Nina Šćepanović, koja je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu završila francuski i latinski jezik, a trenutno je na masteru.

– I prošle godine kada sam čula za ovu školu imala sam namjeru prijaviti se, ali obaveze nisu dozvolile, tako da sam čekala ovu godinu, i po izlasku konkursa odmah se prijavila. Odradili smo već nekoliko časova, u tunelima je bilo jako interesantno, a ono što smo vidjelu, doživjeli i naučili je zaista fascinantno. U narednom periodu očekuje nas i obuka na piramidama kao i tumulusu u Vratnici, te završni ispit, a nadam se da ću zajedno sa ostalim kolegama savladati sve ovo što učimo i priključiti se timu Fondacije. – ističe Nina.

Škola za vodiče je u proteklom periodu iznjedrila mnogo dobrih i mladih vodiča, koji su već zauzeli svoje mjesto u vodičkoj službi, a svake godine Fondacija nudi priliku, posebno mladim ljudima i studentima, za ovaj interesantni posao, ali i praksu koje itekako nedostaje u našim školskim ustanovama.

– Već je dobro poznato kako uz ovaj posao dobijamo brojne benefite, od same prakse, razgovora na jezicima koje smo studirali, do upoznavanja novih ljudi, kultura, ali i stalnog učenja. Mislim da je ovaj posao za sve nas jako koristan, i iz razloga što učimo nešto čemu nas današnji sistem obrazovanja ne uči – istaknula je Šćepanović.

Škola za vodiče se nastavlja po planu, nakon tunela Ravne na redu su Bosanska piramida Sunca, Bosanska piramida Mjeseca, a zatim i Tumulus u Vratnici, nakon čega se kandidati ponovo vraćaju u Kompleks Ravne, a nakon terenskog rada, učenja i obuke, uslijedit će i završni ispit, nakon kojeg će biti poznato koji kandidati su zadovoljili kriterije i stekli mogućnost rada u Vodičkoj službi Fondacije, jednoj od najboljih vodičkih službi u ovom dijelu Europe.

 

 

Visoko.co.ba/Piramidasunca.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.