Nizozemci grade “hotele” i “autoceste” za pčele kako bi ih spasili

140

U Nizozemskoj grade ono što su nazvali hoteli za pčele kako bi spasili ovu vrstu insekta. To su učinili jer je polovina od ukupnog broja domaćih pčela ugroženo. Spomenuto nije jedini doprinos njihovom očuvanju u ovoj državi.

MARKETING

Prema vladinim podacima, 75 posto usjeva hrane ovisi o oprašivačima i zemlja je drugi najveći izvoznik poljoprivrednih proizvoda na svijetu. Zbog toga je prijetnja po počele veliki problem za Nizozemsku.

Da bi riješila ovaj problem, odlučila je da napravi prostor gdje će pčele moći boraviti i hraniti se. Jedan ovakav prostor napravljen je u gradu Utrechtu. “Hotel” se nalazi na velikom bilbordu. U njemu je 200 mjesta za gniježđenje pčela.

Oko njega se nalazi prostor od 7.000 metara kvadratnih sa divljim cvijećem. Osim toga, u Utrechtu je na krovovima 316 autobuskih stanica napravljeno stanište za pčele i druge insekte.

U Amsterdamu je zabranjeno korištenje pesticida na javnim zelenim površinama i odlučeno je da se sade domaće vrste biljki. Time je u ovom gradu diverzitet pčelinjih vrsta porastao za 45 posto od 2000. godine.

U Nizozemskoj također prave ono što zovu “autocesta za pčele”. To podrazumijeva sađenje velike količine divljeg cvijeća duž glavnih saobraćajnica, a sve kako bi ovaj insekt imao više hrane.

Zahvaljujući navedenim mjerama, broj pčela u nizozemskim urbanim sredinama se počeo stabilizirati, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

 

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.