Nizvodno od Visokog do Maglaja Bosna se nije izlijevala

227

Na području ZDK bilježi se stagnacija vodostaja rijeke Bosne i nizvodno od Visokog do Maglaja Bosna se nije izlijevala.

Problem su u protekla 24 sata izazvale bujčine poplave rijeka Liješnica i Usora, na području općina Žepče, Maglaj, Doboj Jug i Tešanj. U Tešnju i Doboj Jugu proglašeno je stanje prirodne nesreće.

U tešanjskoj mjesnoj zajednici Kalošević poplavljeno je 20-ak objekata a evakuirano pet osoba, plavljene objekata  zabilježeno je i u Doboj Jugu, a u  jutarnjim satima rijeka Usora se povukla u korito.

U odnosu na jučerašnji dan, saopćavaju iz Uprave civilne zaštite, na području općine Maglaj stanje je mirnije, rijeka Liješnica koja je ugrozila više naselja na području Novog Šehera vratila se u korito, ostavljajući velike materijalne štete.

U općini Žepče, zbog izlijevanja lokalnih potoka i rijeke Liješnice, također  su zabilježene štete na privrednim i stambenim objektima te putnoj infrastrukturiu naseljima  Ljubatovići, Brankovići, Bistrica.

U odnosu na jučerašnji dan i  na području općine Zavidovići stanje se normalizuje a vodostaj svih rijeka je u blagom opadanju, saopćavaju iz Uprave civilne zaštite ZDK.

Magistralni put M17 dolinom rijeke Bosne od Zenice prema Doboju je prohodan ali se saobraća otežano.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara