Njemačka: Incident na karnevalu nije politički motivisan

161

Njemačke vlasti su u procesu isključivanja mogućnosti da je čovjek koji se automobilom zabio u karnevalsku paradu pri čemu je povrijeđeno oko 60 ljudi, među kojima su bila i djeca, bio politički ili ideološki motivisan, izvijestio je u srijedu njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Glasnogovornik tužilaštva rekao je da još uvijek istražuju sve mogućnosti.

Oko 60 ljudi je povrijeđeno u ponedjeljak nakon što se automobil zabio u karnevalsku paradu u zapadnom njemačkom gradu Volkmarsen.

Lokalni mediji citirali su svjedoke koji kažu da je vozač ciljao djecu i da se “punim gasom” zabio u okupljene na tradicionalnoj paradi uoči kršćanskog praznika Velikog posta.

Policija je otkazala sve karnevalske parade u njemačkoj državi Hesse, gdje se Volkmarsen nalazi, kao mjeru predostrožnosti, ali navodi da nisu upoznati s bilo kojim drugim prijetnjama po sigurnost građana u ostalim dijelovima Njemačke.

Do incidenta je došlo manje od sedmicu dana nakon što je napadač, u jednom od najgorih rasističkih napada u Njemačkoj od Drugog svjetskog rata, ubio devet osoba, a zatim svoju majku i sebe.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara