Nobelova nagrada za fiziku dodijeljena naučnicima za rad na teoriji svemira i otkriću egzoplaneta

164
Ova nagrada pripala je Jamesu Peeblesu, kanadsko-američkom naučniku, i to za teorijska otkrića u fizičkoj kozmologiji. “Druga polovina” nagrade dodijeljena je zajednički švicarskim naučnicima Michelu Mayoru i Didieru Quelozu za otkriće nove egzoplanete.

“Ovogodišnji laureati doprinijeli su odgovaranju na osnovna pitanja o našem postojanju”, rekao je Goran Hansson, generalni sekretar Akademije.

MARKETING

Danas je zvanično uručena 113. Nobelova nagrada za fiziku koja se dodjeljuje od 1901. godine, a interesantno je da su samo tri žene osvojile nagradu i to Marie Curie 1903. godine, Maria Goeppert-Mayer 1963. i Donna Strickland 2018. godine.

Jučer je Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena naučnicima rođenim u SAD-u Williamu G. Kaelinu Jr, Peteru J. Ratcliffeu i Greggu L. Semenzi za nalaz kako se ćelije prilagođavaju i adaptiraju dostupnosti kisika.

U srijedu će biti uručena nagrada za hemiju, piše DW.

Nagrade za književnost 2018. i 2019. bit će objavljene u četvrtak, a prvi put u posljednjih 70 godina odgođena je prošlogodišnja dodjela nagrada, jer je institucija ostala bez kvoruma da odluči pobjednika.

Podsjećamo da se manifestacija u petak seli u Oslo, u Norvešku, gdje će biti objavljeno ime dobitnika Nobelove nagrade za mir za 2019. godinu. Klimatska aktivistkinja Greta Thunberg smatra se glavnim kandidatom za nagradu u ovoj kategoriji.

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara