Nobelova nagrada za mir premijeru Etiopije Abiyu Ahmedu

217

Nobelova nagrada za mir u 2019. godini dodijeljena je premijeru Etiopije Abiyu Ahmedu, saopštio je danas Norveški Nobelov komitet.

MARKETING

Ahmed je dobio nagradu zbog truda da “ostvari mir i međunarodnu saradnju”, navodi se u saopštenju.

Mirovnim sporazumom, koji je potpisan prošle godine, okončan je skoro dvadesetogodišnji vojni spor sa Eritrejom, poslije rata u graničnoj oblasti od 1998. do 2000. godine, prenio je BBC.

U saopštenju se dodaje da je “u bliskoj saradnji sa predsjednikom Eritreje, Abiy Ahmed brzo radio na principima mirovnog sporazuma radi okončanja dugog zastoja bez mira između dvije zemlje”.

Ahmed je stoti dobitinik Nobelove nagrade za mir.

Etiopski premijer Abiy Ahmed izjavio je danas da je “počastvovan” i “oduševljen” dobijanjem Nobelove nagrade za mir i pozdravio je “nagradu datu Africi”. “Vjerujem da će drugi afrički lideri misliti da je moguće raditi na procesu izgradnje mira na našem kontinentu”, rekao je etiopski vođa u telefonskom razgovoru sa predstavnicima institucija za dodelu Nobela koji su objavili njegove izjave.

“To je nagrada dodijeljena Africi, dodijeljena Etiopiji”, ocijenio je on.

Norveški Nobelov institut dodijelio mu je Nobelovu nagradu za mir za 2019. za “njegove napore da postigne mir i međunarodnu saradnju i posebno za njegovu odlučujuću inicijativu da riješi granični sukob sa susjednom Eritrejom”.

Nagrada također priznaje aktere koji su radili za mir i pomirenje u Etiopiji i oblasti istočne i severoistočne Afrike, naveo je Norveški Nobelov komitet. Komitet je naveo da je Abiy pokrenuo važne reforme koje su građanima dale nadu za bolji život i bolju budućnost, i da Abiyevi napori zaslužuju priznanje i da im je potrebno ohrabrenje.

Pohvaljeni su i drugi diplomatski napori Abiya u nemirnoj istočnoj Africi, a posebno u Sudanu, kao i njegovo posredovanje među rivalima kao što su Somalija i Kenija.

visoko.co.ba/federalna.ba/agencije

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.