Naslovnica Preporuka Noć muzeja 20...

Noć muzeja 2019. u Sarajevu: Bogat i raznolik program za sve generacije

24

Projektom “Muzejske priče” Grad Sarajevo će se pridružiti porodici 120 gradova širom svijeta koji će u subotu, 18. maja, obilježiti Međunarodni dan muzeja i Noć muzeja.

Grad Sarajevo je izradio zajednički letak s ciljem predstavljanja programa koji će muzeji ponuditi u sklopu ovog kulturnog događaja.

Na taj dan građani, turisti i gosti grada imat će priliku da posjete Historijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica i Umjetničku galeriju BiH. Ove institucije će, pored stalnih izložbenih postavki, ponuditi i druge zanimljive, edukativne i zabavne sadržaje za sve generacije. Ulaz je besplatan.

Ovih pet bh. institucija kulture i umjetnosti, zajedno s Olimpijskim muzejom BiH, su članice Mreže muzeja, koja je formirana u sklopu projekta “Muzejske priče”, s ciljem podrške radu muzeja kao čuvara historijskog i kulturnog naslijeđa i tradicije.

Međunarodni dan muzeja obilježit će i pet članica ove mreže iz Srbije: Centar za kulturu “Vuk Karadžić” Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

“Muzejske priče” realizuju Grad Sarajevo u partnerstvu sa Historijskim muzejom BiH, Centrom za kulturu “Vuk Karadžić” iz Loznice i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva u periodu od 18 mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta je 459.981,23 eura, od čega Evropska unija sufinansira 390.110,08 eura (84,81 posto), dok preostalih 69.871,18 eura (15,19 posto) obezbjeđuju projektni partneri.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.