Norveška prednjači u svijetu po upotrebi električnih automobila

95

Već je opće poznato kako je Norveška raj za proizvođače električnih automobila. Podaci za ovu godinu su još optimističniji i jasno pokazuju kuda stremi službena politika.

MARKETING

Prema posljednjim podacima na tržištu novih automobila, udio onih s električnim pogonom se popeo na nevjerojatnih 48,4% za prvih šest mjeseci ove godine.

Podsjetimo, još prošle godine kada se govorilo o električnom čudu u Norveškoj udio električnih automobila je bio na oko 25% za isto razdoblje, odnosno 31,2% za 2018. godinu, piše Reuters. Sudeći po rezultatima, Norveška je na dosta dobrom putu da relativno bezbolno zabrani benzince i dizelaše do polovice idućeg desetljeća. Naravno, tu se ne radi o velikoj ekološkoj osviještenosti Norvežana, već službenoj politici vlasti, koja istovremeno i dalje bazira gospodarstvo na proizvodnji nafte i njenih derivata. Činjenica je da država kupcima električnih automobila drastično umanjuje troškove vlasništva kroz manje cijene parkinga, cestarina, trajektnog prijevoza, ali i poreznim rasterećenjem pri kupovini automobila.

U takvom ozračju Tesla je i dalje najprodavanija auto marka. S junskom prodajom od 3.760 automobila drži gotovo četvrtinu tržišta. Skuplji Model S i X gube na popularnosti, ali u korist Modela 3, pa u Tesli svejedno mogu biti zadovoljni. U Norveškoj električne automobile nude još BMW, Nissan, Hyundai, Kia i Renault kao najjači igrači, a uskoro će im se pridružiti Ford i Mercedes.

Visoko.co.ba/index.hr

Komentari

komentara