Norveški ubica lukom i strijelama pati od mentalne bolesti

197

Čovjek koji je ubio petero ljudi lukom i strijelama i drugim oružjem u Norveškoj vjerovatno pati od mentalne bolesti, saopćila je policija u petak.

Napadač je krenuo u ubilački pohod od sat i po vremena u južnom gradu Kongsbergu u srijedu, napadajući ljude na ulicama i prokrčivši sebi put do kuća i jednog supermarketa.

Policija je uhapsila osumjičenog istoga dana – Espena Andersena Braathena, 37-godišnjeg danskog državljana koji je veći dio svog života proživio u Kongsbergu.

Policija je pokrenula nekoliko pravaca istrage, među kojima su “bijes, osveta, impuls, džihad, bolest, provokacija”, izjavio je policijski inspektor Per Thomas Omholt na konferenciji za novinare.

“Hipoteza koja je dominantna u većini prvih dana istrage bila je da je pozadina ovog zločina bolest”, kazao je Omholt.

Osumnjičeni je zatočen u “psihijatrijskoj instituciji”, a ostali prvci istrage također se provode, dodao je.

Četiri žene i muškrac u dobi između 50 i 70 godina ubijeni su u napadima u Kongsbergu, gradiću sedamdesetak kilometara zapadno od prijestolnice Osla. Tri osobe su ranjene, među kojima i policajac koji je bio van dužnosti.

Policija je saopćila ranije da je Braathen konvertit na Islam, koji je pokazivao znake radikalizacije, dok je napad izgledao kao “teroristički čin”.

Omholt je kazao da je Braathen priznao da je ubio žrtve, ali da se nije izjasnio krivim.

“Utvrđivanje da li je napad bio teroristički čin ili je rezultat psihičke bolesti bit će vitalan, bitan dio istrage”, izjavio je načelnik specijalne policije PST, Hans Sverre Sjoevold, Reutersu u četvrtak.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.