NaslovnicaPreporukaNova predstav...

Nova predstava Pozorišta mladih Sarajevo: “Bosnian Beauty” je priča o našem mentalitetu

U Pozorištu mladih Sarajevo u toku su čitaće probe za novu predstavu “Bosnian Beauty” koja je autorski projekt dramaturga tog teatra Segora Hadžagića. Pemijerna izvedba se očekuje krajem februara ili početkom marta.
Hadžagić se u ovoj predstavi našao u tri uloge – pisac je dramskog teksta, reditelj i glumac. Govoreći za Fenu o predstavi na kojoj radi, ističe da je “Bosnian Beauty” priča o raspadu jedne porodice, ali ispričana na prvenstveno tinejdžerima zanimljiv teatarski, filmski i multimedijalni jezik.

To je, navodi Hadžagić, priča o tome da starija generacija svjesno ili nesvjesno tjera mlade da odlaze te kako su mladi i nove generacije mnogo bolji od starijih.

Podvlači da “Bosnian Beauty” predstavlja jednu vrstu komentara na poznati film “Američka ljepota” te da naslov ostaje na engleskom jer je predstava u svom teatarskom jeziku i govoru u potpunosti amerikanizirana.

“Mi smo otuđeni od sebe i zato taj naziv na engleskom. I još je jedan razlog za to koji ne bih otkrivao”, naglašava Hadžagić i dodaje da je to priča i o holivudizaciji jezika, generalno i otuđenosti ljudi prije svega onih starijih generacija, otuđenosti od posla, profesije te djece i porodice.

Ujedno je to i kritika ovdašnjeg mentaliteta da često obeshrabruje mlade u njihovim ambicijama i snovima.

Hadžagić podvlači da je inicijalno o ovom tekstu razmišljao kao o filmu te se i nada da će nekada on biti i realiziran.

Govoreći o tome kako uspijeva da se snađe u tri uloge – reditelja, glumca i pisca, naglašava da se dugo pripremao te mu to ne predstavlja veliki problem.

U predstavi će, osim Hadžagića, za sada glumiti i Edhem Husić te Anja Drljević.

“Bosnian Beauty” je diplomski ispit studenta produkcije na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo Berina Češkića.

Predstava se realizuje u okviru programa “Otvoreno u PM”, koji omogućava otvorenost pozorišta ka novim idejama i aktuelnim temama.

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.