Nova većina osuđuje, stara hvali potez Jasne Duraković

162

Bilježimo različite reakcije – zavisno od toga je li riječ o novoj ili bivšoj većini u Kantonu Sarajevo – na potez Jasne Duraković da napusti SBB i ubuduće djeluje kao nezavisna zastupnica.

MARKETING

 

Duraković je kazala kako nema namjeru vratiti mandat Skupštini Kantona Sarajevo i SBB-u jer ga je svojim imenom i prezimenom zaslužila. Odluka koju je donijela, kaže, nije bila nimalo jednostavna.

“Ja principijelno ne mogu podržati izdaju naših obećanja i dogovora ni po koju cijenu, pogotovo kada je riječ o jednoj ovako pozitivnoj priči kakva je sa Vladom Kantona Sarajevo”, napisala je, između ostalog, na svom Facebook profilu.

Osude poteza stižu od stranaka nove većine, a pohvale od stranaka bivše većine.

– Iskazujem poštovanje na koji se način gospođa Duraković nosi s tim pritiscima koje ovih dana i nakon svoje odluke proživljava – poručio je Vibor Handžić, dopredsjedavajući Skupštine KS-a (Naša stranka).

Jasna Duraković nije prva koja je napustila stranku u skupštinskim klupama. Prije gotovo dva mjeseca zbog neslaganja sa stranačkim vrhom isto je uradio i Damir Marjanović.

– Mislim da je kolegica Duraković još jednom potvrdila da je izuzetno principijelna osoba i da samo principijelni ljudi koji drže do svojih riječi i obećanja i stavova mogu da donesu tako jako teške, ali pravedne i prave odluke – istakao je Marjanović.

Brojčano, nova parlamentarna većina predvođena SDA i dalje ima dovoljno glasova u Skupštini. Sada je omjer 18 u novoj i 17 zastupnika u staroj većini.

– Trenutno u Skupštini Kantona Sarajevo Jasna Duraković predstavlja 17. glas. Vjerujem da će ona svojim moralnim činom potaknuti i neke druge članove koji su do sada učestvovali u radu šestorke da se vrate u program koji je građnima KS-a obećao ispunjenje 300 mjera u narednom mandatu – smatra Igor Stojanović, zastupnik u Skupštini KS-a (SDP).

– Čak i ako dođe do promjene vlasti, a trenutno nova parlamentarna većina ima 18 ruku, a ne 19 kao što su očekivali, doveli su sebe u situaciju da o njima odlučuju pojedinačni zastupnici – ocjenjuje politički analitičar Adnan Huskić.

– Osamnaest zastupnika u Skupštini KS-a ovo što su potpisali oni će ostati do kraja. Nema apsolutno promjene parlamentarne većine. Imamo svoj hodogram. Apsolutno ne prihvatamo da ćemo održati nijednu sjednicu bez povrata pečata – poručio je Mirza Čelik, zastupnik u Skupštini KS-a (SDA).

Dakle, kvoruma za održavanje sjednice u četvrtak ponovno neće biti.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara