Naslovnica BiH Novalić: Neću...

Novalić: Neću dati ostavku, pregovaranje sa novim partnerima u vlasti je puno iznad mene

227

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić kazao je danas u Mostaru kako ne očekuje da će ministri iz Demokratske fronte sutra se pojaviti na sjednici Vlade Federacije BiH te je istakao da ne namjerava podnijeti ostavku.

“Ne očekujem da će doći, ali na poslu su. Oni su prisegnuli da će raditi u interesu naroda FBiH i dok ne bude usvojena njihova ostavka oni to i moraju raditi”, kazao je Novalić.

On je dodao da u tehničkom smislu Vlada Federacije BiH može funkcionisati čim ima devet članova, ali da to nije sasvim uredu.

“Preostala tri ministra su po Ustavu FBiH i zakonu dužni raditi dok ih ne razriješi predsjednik Federacije BiH i oni su jučer bili na poslu”, ponovio je Novalić.

Novalić je kazao kako on neće dati ostavku jer za to nema razloga, ali i da takvo djelovanje nije vezano konkretno za njegovu odluku nego i za čitav sistem odluka i koalicija.

“Sutra i u narednom periodu ići će reformski potezi. Rasplet može biti formiranje nove koalicije. Vidjeli smo jučer da ništa ne prolazi”, rekao je Novalić, te dodao kako nema informaciju o potencijalnim partnerima jer je pregovaranje “puno iznad njega”.

Premijer Federacije BiH danas je u Mostaru saslušao zahtjeve privrednika koji, kako tvrdi, ne traže ništa drugo do onog što je on izložio u ekspozeu i što predviđa reformska agenda međunarodne zajednice.

“Mi do kraja šestog mjeseca moramo završiti pregovore poslodavaca, vlade i sindikata, a onda je u julu sve u rukama Vlade. Ako ne bude nešto usaglašeno onda Vlada odlučuje na koju će stranu i šta će dalje poduzimati”, rekao je Novalić.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.