Novalić prisustvovao kolektivnoj dženazi prijedorskim žrtvama

89

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić prisustvovao je u Kozarcu obilježavanju 20. jula, Dana sjećanja na žrtve ratnog zločina u Prijedoru 1992. godine.

MARKETING

Kolektivna dženaza za 12 žrtava, ukopanih u Šehidskom mezarju Kamičani i Čarakovo, klanjana je na platou Memorijalnog centra Kamičani.

Njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovnih grobnica Korićanske stijene, Tomašica, Hrastova Glavica kao i na lokalitetima Kozarac – Garevci i Jablanica – Prosara.

Najmlađa žrtva je Fikret Marošlić, a najstarija njegov otac Himzo. Kada su ubijeni, Fikret je imao 21 godinu, a Himzo 47.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, na području 10 općina i tri države.

– Na ovom području je učinjen strašan zločin. To se ne smije nikad zaboraviti. Pridružujem se apelima žrtava upućenim svima koji imaju bilo kakvu informaciju o lokacijama grobnica da ih kažu, kako bi sve žrtve dostojanstveno našle svoj smiraj. I strahote s područja Prijedora moraju biti opomena da se nigdje i nikad nikome više ne dogode ubijanja,  progoni i zločini – poručio je premijer Novalić.

Današnjem ispraćaju i dženazi su prisustvovali i federalni ministri raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

federalna.ba/Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.