Nove nagrade za glumce iz predstave zeničkog BNP-a

27

Predstava „Ravna ploča“ prema dramskom tekstu Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije i produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je u srijedu, 19. juna odigrana u Konjicu u okviru Takmičarskog programa tamošnjeg Festivala glumca. Na ovom regionalnom teatarskom festivalu ove su godine učestvovale pozorišni ansambli i trupe iz Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. U petak, 29. juna upriličena je ceremonija proglašenja pobjednika Festivala na kojoj su zvanično nagrađeni glumac i glumica iz ansambla predstave „Ravna ploča“ zeničkog BNP-a.

MARKETING

Nagrada za najboljeg glumca prema zajedničkoj odluci umjetničkog savjeta i žirija publike pripala je glumcu Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gabre, dok je nagradu za najbolju glumicu za ulogu Delfe u istoj predstavi osvojila Gordana Boban.

Predstava “Ravna ploča” do sada je osvojila ukupno devet festivalskih nagrada i priznanja, među kojima i tri nagrade međunarodnog Stručnog žirija u okviru 35. regionalnih susreta kazališta/pozorišta u Brčkom, uključujući i „Grand Prix“ za najbolje glumačko ostvarenje. Predstava je do sada, pored brojnih izvedbi na matičnoj sceni zeničkog BNP-a, izvedena na scenama i festivalima u Doboju, Prijedoru, Sarajevu, Zavidovićima, Zenici, Konjicu i Brčkom.

U predstavi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, glumica Kamernog teatra 55 Sarajevo kojoj je povjerena glavna uloga. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a kompozitor je Igor Kasapović. Za scenski pokret je bio zadužen Thomas Steyaert.

visoko.co.ba/zenicablog.com

Komentari

komentara