Nove sumnje oko vakcine Torlak iz Beograda koja se daje bh. djeci: Ljekari tvrde da je sigurna

Jasno je da su roditelji zbunjeni u atmosferi poluinformacija ili dezinformacija, pa ih stoga još jednom uvjeravamo da se radi o kvalitetnom, provjerenom i registriranom cjepivu, objasnio je Željko Ler.

1000

U bosanskohercegovačkoj javnosti su se ponovo pojavile nedoumice oko ispravnosti vakcine proizvođača Torlak iz Beograda, u smislu da nije sigurna, kako nije prošla ispitivanja, a koja se daje djeci protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja.  Na sve to u entitetskim i državnim institucijama kategorično tvrde da je vakcina registrirana, da je prošla sva potrebna ispitivanja i da nema mjesta bilo kakvoj bojazni.

MARKETING

Postvakcinalne reakcije

-To je trovalentna vakcina proizvođača Torlak. I ranije je korištena, ali je, zbog nedostatka četverovalentne vakcine na tržištu, ponovno uključena u naš Program imunizacije. Radi se o vakcini koja, uz antigene tetanusa i difterije (toksoide), sadrži i cjelostaničnu komponentu mrtvog i konzerviranog uzročnika Pertussisa (velikog kašlja), koja ostavlja trajniji imunitet. Postvakcinalne reakcije mogu biti nešto burnije (crvenilo i otok, povišena temperatura) – objašnjava nam prim. dr. Željko Ler, voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Dodaje da se radi se o registriranoj vakcini, koja je prošla ispitivanje u kontrolnom laboratoriju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

-Zašto se u nekim domovima zdravlja vakcina daje, a u nekim ne, stvar je odluke ordinirajućeg pedijatra. Mi preduzimamo određene aktivnosti kako bi kolege uvjerili u pouzdanost i ispravnost predmetne vakcine. Jasno je da su roditelji zbunjeni u atmosferi poluinformacija ili dezinformacija, pa ih stoga još jednom uvjeravamo da se radi o kvalitetnom, provjerenom i registriranom cjepivu – objasnio je Ler.

Kontrolni laboratorij

O vakcini Torlak zatražili smo i stav Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

-Sve vakcine proizvođača Torlak čiji je uvoz prijavljen (Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMBiH), prije uvoza u BiH, kontrolisane su od  Nacionalne kontrolne laboratorije Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije. Nakon uvoza, sve prijavljene vakcine, prije puštanja u promet kontrolišu se u kontrolnom laboratoriju Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH , u skladu s protokolima WHO (Svjetska zdravstvena organizacija)  – odgovorila nam je Nataša Grubiša, direktorica Agencije.

Komentari

komentara