Novi slučaj zaraze koronavirusom u Visokom

2008
Ilustracija
Ilustracija

Novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u utorak, 23. juna, na području Visokog, saznaje portal Visoko.co.ba.

MARKETING

Detalji govore da je riječ o majki jedne osobe kod koje je ranije zabilježeno prisustvo virusa COVID19, te je ovaj slučaj pod nadzorom nadležnih higijensko-epidemioloških službi.

Podsjećamo, ovo je ukupno peti aktivni slučaj na teritoriji grada Visoko u posljednjih nekoliko dana, a ukupno na području našeg grada od početka epidemije zabilježeno je sedam slučajeva, od čega dva više nisu aktivni.

Ono što je najvažnije napomenuti jeste da ljekari i nadležne službe provode adekvatne aktivnosti na terenu, kako bi se apsolutno otklonila svaka mogućnost širenja virusa u našem gradu, a sve osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa pod adekvatnim su nadzorom.

Podsjećamo, novi slučajevi u našem gradu zabilježeni su nakon gotovo dva mjeseca od posljednjeg slučaja. Prije tog zabilježena su samo dva slučaja zaraze COVID-19 virusom u našem gradu.

Inače, do utorka, 23. juna u BiH su zabilježena 3.574 slučaja zaraze koronavirusom, od čega se oporavilo 2.286 osoba. Nažalost, 168 osoba je preminulo od posljedica ovog virusa u našoj državi.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećaju na neophodnost pridržavanja mjera prevencije i lične zaštite.

“Odgovornim ponašanjem i pridržavanjem propisanih mjera i preporuka štitimo sebe i druge. Držanje distance i izbjegavanje rukovanja, izbjegavanje većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljito pranje ruku uz održavanje lične higijene i higijene prostora jednostavne su mjere čijim pridržavanjem dajemo veliki doprinos u sprječavanju širenja virusa i povećanja broja oboljelih”, istakli su iz Kriznog štaba.

Od 14. juna primjenjuje se nova naredba Kriznog štabaa Federalnog ministarstva zdravstva koja je obvezujuća za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, dok je Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara