Novih 14 slučajeva koronavirusa u Visokom, ukupno zaražene 94 osobe

1225
Ilustracija
Ilustracija

U posljednja dva dana, prema zvaničnim informacijama Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa COVID 19 i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, broj zaraženih koronavirusom na području grada Visoko je porastao.

MARKETING

Tačnije, prema informacijama kojima raspolaže redakcija Visoko.co.ba, u našem gradu zabilježeno je 14 novih slučajeva, govore podaci zabilježeni na dan 6. augusta do 12 sati.

Na ovaj način, ukupan broj oboljelih od koronavirusa u Visokom porastao je na 94, te je evidentno da broj oboljelih iz dana u dan raste sve više.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

U Visokom 13 novozaraženih osoba, ukupni broj oboljelih od koronavirusa se povećao na 80

U BiH 262 novozaraženih, pet osoba preminulo

U BiH je u protekla 24 sata registrirano 262 novozaraženih koronavirusom. Pet osoba je preminulo.

U protekla 24 sata na prostoru Federacije BiH testirano je 919 uzoraka, od kojih je 128 pozitivno na koronavirus – kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar na pres-konferenciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, povodom aktualne epidemiološke situacije.

Po njegovim riječima, do današnjeg dana na prostoru Federacije BiH testiran je 91.631 uzorak, od kojih je 7.828 uzoraka bilo pozitivno.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 4.072 pacijenta, dok je trenutno aktivan 3.571 slučaj pozitivan na ovaj virus.

Pehar je naveo da je u Federaciji BiH trenutno hospitalizirano 296 pacijenata, od kojih je osam na respiratoru.

U protekla 24 sata prijavljena su i tri smrtna ishoda. U pitanju su ženske osobe iz Sarajeva, Lukavca i Živinica.

– Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH, koje dovodimo u vezu sa virusom Covid-19, je 185. Od toga je 117 osoba muškog i 68 osoba ženskog spola. Danas je bila u toku aktivnost prebacivanja naše baze na novi, veći server, u cilju da već od sutra imamo brže, točnije, kvalitetnije podatke, dostupnije svima – naveo je Pehar.

U Rеpublici Srpskој nа virus korona је u protekla 24 sata tеstirаnо 488 uzоrаkа, а infеkciја је pоtvrđеnа kоd 118 osoba, dok su priјаvljеnа dva smrtnа slučаја, оsоba iz Višegrаdа i Mоdričе.

Najviše oboljelih u protekla 24 sata evidentirano je u Banjoj Luci (25), Gradišci (10), Doboju (devet), Zvorniku i Kozarskoj Dubici po osam…, podaci su entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Ukupan broj hospitaliziranih u tom bh. entitetu je 272, od kojih u Univerzitetsko kliničkom centru 73, a u općim bolnicama 199.

Оd pоčеtkа еpidеmiје, u RS je nа virus SARS-CoV-2 tеstirаnо ukupnо 53.239 osoba. Infеkciја је pоtvrđеnа kоd njih 5.345, оd kојih је 2.920 (54,63 posto) оpоrаvljеnо.

U nаvеdеnоm pеriоdu, Institutu zа јаvnо zdrаvstvо RS је priјаvljеnо 187 smrtnih slučајеvа оd COVID-19.

Potvrđeni slučajevi infekcije virusom SARS-CoV-2 do danas su registrirani u 60 općina u RS. Najveći broj oboljelih je u gradu Banja Luka, a zatim u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trebinju, Prijedoru, Laktašima, Modriči, Kotor Varošu …

Od ukupnog broja oboljelih 2.729 (51,06 posto) su muškog spola, a 2.616 (48,94 posto) su ženskog spola.

Pod zdravstvenim nadzorom bilo je dosad 48.412 osoba, a trenutno je pod nadzorom njih 3.880.

U KS 67 novozaraženih koronavirusom, preminula jedna osoba

U Kantonu Sarajevo potvrđeno je 67 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega njih 47 pripada porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije, podaci su ovo iz jutrošnjeg izvještaja Zavoda za javno zdravstvo KS.

Radi se o rezultatima analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 31. jula do 05. augusta ove godine.

Obrađena su 403 testa, među kojima je navedenih 67 bilo pozitivno na ovaj virus.

U isto vrijeme, 107 osoba je oporavljeno od oboljenja COVID-19.

U izolatoriju na Podhrastovima u ovom momentu smješteno je 88 zaraženih korona virusom. Generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović kazala je za Federalnu televiziju da su popunjeni kapaciteti izolatorija, te da kanton danas mora otvoriti dodatni izolatoriji. Samo KCUS vodi brigu o oboljelima od koronavirusa koji trebaju hospitalizaciju.

Nažalost, u protekla 24 sata preminula je još jedna osoba, čime se broj umrlih u Kantonu Sarajevo uzrokovan zarazom koronavirusom povećao na 42.

Četiri osobe su otpuštene sa ovog bolničkog liječenja.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.313 slučajeva, dok je ukupan broj do sada zaraženih 2.877 osoba.

Od početka epidemije oporavljene su 1.522 osobe.

U periodu od 23. jula do 06. augusta ove godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naložena je 1.771 samoizolacija.

U Brčkom je danas registrovano 16 novozaraženih virusom korona, od kojih je sedam muškaraca i devet žena, saopšteno je iz Štaba za zaštitu i spasavanje distrikta.

Trenutno je aktivno 165 slučajeva, od kojih je 16 hospitalizovano na kovid odjeljenju brčanske bolnice – troje ima tešku kliničku sliku, 12 srednje tešku, a jedno lakšu.

Pet pacijenata je starije životne dobi, dok su ostali srednje životne dobi.

Jedan pacijent sa težom kliničkom slikom juče je premješten na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli.

Do sada je testirano 2.153 lica, pozitivnih je bilo 227 od kojih se 50 izliječilo, a 12 je preminulo.

Rezultate čeka 13 lica, dok je 499 pod zdravstvenim nadzorom.

 

Visoko.co.ba/Redakcija/Federalna.ba

Komentari

komentara