Naslovnica Svijet Novo zamračen...

Novo zamračenje zbog kvara struje u velikom dijelu Venecuele

16

Glavni grad Venecuele Caracas i veliki dio zemlje ponovo su noćas u mraku zbog novog kvara na strujnoj mreži, javljaju agencija France press i korisnici drušvenih mreža.

Novi kvar na električnoj mreži, najveći u posljednjih nedjelju dana, desio se u 23.20 po lokalnom vremenu sinoć (u 5.20 u srijedu po centralnoevropskom vremenu) i pogodio je veliki dio glavnog grada i velike zone u najmanje 18 od 23 država Venecuele.

Među pogodjenim su države Vargas, Miranada, Aragua, Carabobo, Kohedes – u centru, Lara Zila na zapadu i ostrvo Margarita, javljaju isti izvori.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro je ranije rekao da su SAD, koje podržavaju lidera opozicije Juana Guaida, odgovorne za velike nestanke struje koji nedjeljama pogađaju Venecuelu.

Ni vlada niti nacionalna elektro kompanija Corpoelec nisu dali objašnjenje za novi veliki nestanak struje, dok je opozicioni vođa Juan Guaido pozvao za danas demonstracije zbog lošeg rada javnih službi.

Od 7. marta kada je zbog ogromnog kvara skoro cijela zemlja bila u mraku pet dana, događaju se povremeni prekidi struje i pogađaju distribuciju vode, saobraćaj, telefonske i internet mreže u Venecueli.

Madurova vlada pripisuje te kvarove elektromagnetskim, cyber i fizičkim napadima na hidrocentralu Guri na jugu zemlje koja proizvodi 80 odsto struje za Venecuelu. Maduro optužuje SAD za hakerski napad na centralu Guri sa ciljem da destabilizuje njegovu vladu.

Prema njegovim riječima, hakeri su ubacili virus u sistem električne mreže.

Guaido i stručnjaci smatraju da su nedavni problemi sa snabdijevanjem struje nastali zbog lošeg održavanja infrastrukture i nedostatka investicija zbog duboke ekonomske i političke krize koja pogađa Venecuelu.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.