Novogodišnje obraćanje Angele Merkel: Berlin preuzima veću međunarodnu odgovornost

122

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u novogodišnjem obraćanju naciji da Njemačka mora da se bori za svoje stavove i da će naredne godine Berlin preuzeti veću odgovornost na međunarodnoj sceni.

MARKETING

“U svom vlastitom interesu moramo preuzeti veću odgovornost”, rekla je ona, upozoravajući da niko ne može sam da riješi globalne probleme kao što su klimatske promjene, migracije i terorizam. Ona je najavila da će se Njemačka preuzimanjem privremenog sjedišta u Vijeću sigurnosti UN 2019. i 2020. godine zalagati za “globalna rješenja”.

Merkelova, koja će se povući 2021. godine, obećala je da će povećati izdvajanja za humanitarnu i razvojnu pomoć, kao i odbranu, prenio je BBC.

Merkelova se u svom obraćanju, takođe, osvrnula i na duboke političke podjele u Njemačkoj priznavši da je njena vlada iznevjerila građane, ali je ujedno pozvala na solidarnost i saradnju.

“Mi možemo savladati sve izazove sa kojima se suočavamo samo ako sarađujemo sa drugima van naših granica”, rekla je ona u govoru koji će u cjelosti biti emitovan tokom dana.

Komentari

komentara