“Slina sadrži amilazu, enzim koji pomaže u hemijskoj razgradnji hrane. Tu je i mehanička probava, odnosno fizičko razbijanja hrane. Ako hrana ne ostaje dovoljno dugo u ustima, ona se ne izlaže amilazi koja je potrebna da bi se razgradili ugljikohidrati. U želucu se vrlo malo probavljaju ugljikohidrati, a ako hrana stigne do njega bez pravilne probave u ustima, želudac mora raditi puno više. Pri tome, ukoliko neprožvakani komadići hrane dođu do vrha tankog crijeva, to može dovesti do nadutosti i nelagode”, kaže britanski nutricionista.
Umjesto da brojimo koliko puta smo prožvakali hranu, Travers savjetuje ljudima da nakon svakog zalogaja ostave pribor za jelo. Tek nakon što ste prožvakali i progutali jedan zalogaj, preporučuje Travers, ponovo uzmite pribor za sljedeći zalogaj.
“Postoji nešto što vam stvara hitnost kada imate pred sobom viljušku punu hrane. Čekate kada ćete je staviti u usta što vas tjera da brže progutate zalogaj. Samo ostavljanje vašeg pribora za jelo između zalogaja može vam stvoriti osjećaj odgovornosti da dovoljno prožvakate hranu”, ističe Travers.
Posljedica brzog jedenja i nedovoljnog žvakanja može biti veliki osjećaj nelagode, problemi s probavom i pojava refluksa, simptoma prilikom kojeg dolazi do svojevrsnog vraćanja hrane i želučanih sokova iz želuca nazad u jednjak.
Još jedan problem prebrzog jedenja jeste što može dovesti do debljanja jer u tom slučaju pojedemo više nego što nam zapravo treba da bismo bili siti.
Travers stoga dodaje kako je važno da jedemo u prirodnom položaju, sjedeći, da izbjegavamo bilo šta što bi nas moglo ometati tokom jela te da koristimo sva čula prilikom žvakanja i unosa hrane u želudac.
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.