Naslovnica Preporuka Teme O kojem putu ...

O kojem putu pričaju vlasti RS-a

130

Dodijeljena su priznanja najvećim kasapinima, ratnim zločincima koji su ubijali moj narod, kazao je poslanik Domovine Nedim Čivić.

Dodjela povelja optuženim i osuđenim ratnim zločincima, koju je upriličio predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predstavlja neprihvatljivu praksu u modernom i civiliziranom svijetu, ocjena je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka. Ovaj potez osuđuje i Ambasada SAD-a u BiH iz čijeg odjela za odnose s javnošću na naš upit citiraju predsjednika svoje zemlje Baracka Obamu (strana 1.) i zaključuju:

“Mi snažno vjerujemo u zajedničku ljudskost građana BiH, u njihove zajedničke ciljeve i zajedničku viziju budućnosti, kao građana pozitivne, prosperitetne zemlje koja prihvaća demokratske vrijednosti.”

– Republika Srpska zakonski je uspostavljena 1995. godine Ustavom Bosne i Hercegovine, koji je dio aneksa 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir. Narodna skupština RS-a, kao dio zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj, u obavezi je da poštuje jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, kao i da promovira mir, toleranciju i pomirenje u skladu sa Dejtonskim sporazumom i Ustavom RS-a, podsjeća OHR, a visoki predstavnik Valentin Inzko kaže: “Glorificiranjem ratnih zločinaca vlasti RS-a su propustile priliku da Republiku Srpsku predstave kao politički zreo, moderan i progresivan entitet za sve konstitutivne narode i građane.”

Navodeći drugačiji primjer iz Njemačke, gdje je Grad Engelsbrand dodijelio Wilhelmu Kustereru odlikovanje za dugogodišnji rad u gradskom vijeću, no kada se saznalo da je 1944. godine, kao član SS-a, Kusterer učestvovao u masakru 800 civila u italijanskom gradu Marzabotto, za šta mu je i suđeno, 94-godišnji Kusterer je morao vratiti svoje odlikovanje, Inzko ističe demokratsku zrelost i političku kulturu, “nešto čime bi se morali rukovoditi NSRS i predsjedavajući Čubrilović. Oni su sami sebe pozicionirali izvan opsega evropskih i civilizacijskih vrijednosti. Koliko onda uopće vrijedi potpis ili riječ pojedinca ili stranke kada kažu da žele evropski put”, dodao je visoki predstavnik.

Poslanik Domovine Nedim Čivić jučer je u Banjoj Luci pozvao međunarodne institucije da zaštite Dejtonski mirovni sporazum upravo zbog ovakvih poteza vlasti RS-a.
– Dodijeljena su priznanja najvećim kasapinima, ratnim zločincima koji su ubijali moj narod, rekao je Čivić, a potpredsjednik NSRS-a Senad Bratić dodjelu priznanja osuđenim ratnim zločincima naziva skandalom. Ko je donio odluku o dodjeli priznanja?

– To je urađeno na nekoj komisiji. I ja sam postavio to pitanje, ali još nisam dobio odgovor, rekao je Bratić.
Predsjednik Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda RS-a Tomislav Tomljanović kaže: “U šali sam rekao da smo pokojni gospodin Sulejman Tihić i ja trebali dobiti plakete kao prvi multietnički potpredsjednici NSRS-a. Sve je to naopako postavljeno pa i dodjela priznanja ljudima koji su osuđeni za ratne zločine. Doduše, u vrijeme kada je formiran NSRS oni nisu bili zločinci.”

Reagovao je i poslanik u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović, koji smatra da je nagrađivanje Karadžića, Krajišnika, Koljevića i Plavšićke jasna poruka Bošnjacima čije su institucije vlasti u RS-u.
– Ako je već NSRS imao potrebu nešto reći o tom njihovom ‘doprinosu’ u stvaranju RS-a, onda ga je trebao osuditi. Odlučeno je drugačije i zaista ne znam kako će bošnjački poslanici nakon ove morbidne priredbe učestvovati u radu skupštine koja se, očigledno, ponosi svojom ratnom prošlošću, a ljude po čijoj su naredbi ubijene hiljade građana ove zemlje smatra ‘zaslužnim’. Sad bi se poslanici Koalicije Domovina s pravom mogli upitati da li dolaskom na sjednice NSRS-a nehotice daju legitimitet politici Radovana Karadžića, kaže Ahmetović.

Predsjednici SDP-a i DF-a Nermin Nikšić i Željko Komšić pozvali su predstavnike Evropske unije, SAD-a, Ujedinjenih nacija, OSCE-a (koji je također nagrađen) i visokog predstavnika u BiH da zajedno, hitno i bez ikakvih kalkulisanja, osude ovakvo djelovanje vlasti u entitetu RS, te da momentalno obustave svaki vid saradnje sa njegovim čelnicima, sve dok oni ne odustanu od veličanja ratnih zločinaca.

– Ispod je svakog ljudskog dostojanstva, a kamoli političke i diplomatske kulture, održavati odnose i kontakte sa osobama koje daju priznanja kreatorima genocida u Srebrenici, inspiratorima mržnje i odgovornima za smrt desetina hiljada nevinih ljudi u BiH. Ukoliko zvanični Beograd uistinu želi graditi prijateljske odnose sa BiH, onda se mora jasno ograditi od ovakvog ponašanja. U suprotnom, vlasti Srbije će se ponovo pozicionirati kao saučesnici u daljnjoj razgradnji mira i suživota u BiH i prema njima ćemo se odnositi na takvim načelima, naglašava se u njihovoj zajedničkoj izjavi.

Dodjeljivanje priznanja osuđenicima za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti od NSRS-a smatraju civilizacijskim sumrakom vlasti ovog entiteta. Istovremeno, na ovaj način baca se ljaga i na srpski narod kojem se ratni zločinci žele nametnuti kao vrhunski moralni autoriteti, što je nezabilježen slučaj u povijesti ljudskog roda, kažu predsjednici dvije partije.

(visoko.co.ba/oslobodjenje.ba)

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.