O ranama koje rat ostavlja na društvo: Udruženje Hava priprema predstavu “Porodični portret”

Udruženje Hava priprema predstavu “Porodični portret” koju prema autorskom tekstu dramaturginje Džejne Hodžić režira Sabrina Begović – Ćorić.
Prve čitaće probe održane su u prostorijama Mjesne zajednice Nahorevo gdje će početkom oktobra predstava biti premijerno izvedena. Specifičan način izvođenja predstave “Porodični portret” zahtijeva prostor koji nije pozorišna scena i koji daje intimniji doživljaj ljudske tragedije, ali i ljubavi koju tragedija nije uspjela da uništi.

Predstava govori o bračnom paru koji se dvadeset godina nakon gubitka sina susreće sa mladim migrantom iz Sirije, što otvara njihove stare rane. Za bračni par iz ove priče susret sa izbjeglicom iz Sirije uspjeva da oživi lijepa sjećanja, da prodrma njihovu učmalu svakodnevnicu i da ulije novu nadu i smisao. Na trenutak oni uspijevaju da doživi ono za čime čeznu, ljepotu jednostavne porodične situacije u kojoj rade naizgled obične stvari. Za njih ovaj događaj biva trenutak utopijske ljepote, doživljaj porodice o kome su maštali kada su se zaljubili i odlučili zavjetovati na vječnu ljubav.

Prema riječima Džejne Hodžić “Porodični portret” je nastao inspirisan događajima iz prošle godine, a tiče se ulaska migranata u napuštene kuće i druge objekte.

“Dramski tekst ‘Porodični portret’ počela sam pisati prije više od godinu dana promišljajući o temi koja je u tom momentu bila jako aktuelna. Mislila sam da će problem izbjeglica i migranata u našoj zemlji biti riješen kada dođe do realizacije projekta te da više neće biti ni potrebe govoriti o tome, međutim u ovom momentu mi se čini da je ova tema još aktuelnija”, rekla je Hodžić.

Rediteljica predstave Sabrina Begović – Ćorić istakla je da ova predstava priča priču o ranama koje rat ostavlja u ljudima te o šteti koju nanosi društvu i pojedincima.

“Ne možemo dati jednostavan odgovor kako izliječiti društvo, ali jedan od koraka je govoriti o tome kroz priče onih koji svaki dan žive sa traumom koju je u njima prouzrokovala tragedija izazvana direktno ratnim dejstvima. Izbjeglice koje bježeći od rata u svojoj zemlji, prolaze kroz našu zemlju izvlače na površinu te traume, tako reći otvaraju stare rane”, rekla je Begović – Ćorić.

U predstavi “Porodični portret” igraju Dragan Jovičić, Amina Begović i student glume Faris Pinjo, kostimografkinja i scenografkinja je Adisa Vatreš Selimović, a producentica Nejra Hulusić.

Udruženje Hava realizuje predstavu “Porodični portret” uz podršku Fondacije za muzičke, likovne i scenske umjetnosti te Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Partner predstave je Općinom Centar, kroz suradnju sa JU Centrom za kulturu i mlade, kao i Mjesnom zajednicom Nahorevo koji ustupaju prostor za pripreme i izvođenje predstave.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara