Obilježen Dan općine Maglaj – Zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena javna priznanja

316

Zaslužnim pojedincima i kolektivima za sav njihov angažman za razvoj i promociju grada, Maglaj se i ove godine odužio nagradama i priznanjima. U povodu Dana općine, 18.septembra, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća sa svečanom akademijom, na kojoj su, po deseti put, dodjeljena javna priznanja: “Zahvalnica Maglaja”, “Maglajska lenta” i “Grb Maglaja” kao najveće općinsko priznanje.

“Od 2006.godine, kada smo dodijelili prva javna priznanja pa na ovamo, na najljepšim stranicama novije historije Maglaja ostaće njihova imena u znak zahvalnosti za privredni i društveni razvoj Maglaja”, rekao je na svečanoj akademiji načelnik općine Mehmed Mustabašić. “Zahvalnica Maglaja” dodjeljena je Udruženju civilnih žrtava rata Maglaj zbog nesebičnog zalaganja za što kvalitetniji život svih članova. “Maglajska lenta” poshumno je dodjeljena pripadnicima Armije BiH Vejsilu Husiću i Šabanu Haliloviću iz Kopica. Obojica su poginula istog dana – 4.decembra 1992.godine na liniji odbrane “Hrastići”, pokušavajući spasiti cijelu smjenu vojnika koja je bila opkoljena na linijama odbrane. “Maglajske lente” uručene su njihovoj braći, Muhamedu Husiću i Eminu Haliloviću. “Maglajska lenta”, uručena je i penzionisanom profesoru matemtike i nekadašnjem direktoru Gimnazije, Asimu Musaefendiću. Najvećim općinskim priznanjem “Grbom Maglaja”, nagrađeni su: Arif Mujkanović, pripadnik PVJ Maglaj, čovjek izuzetne hrabrosti i požrtvovanosti, Rukometni klub Maglaj koji ove godine obilježava 55 godina postojanja i najuspješniji je sportski kolektiv u Maglaju te Benjamin Čičkušić, jedan od najboljih bh rukometaša.

Položeno cvijeće u Parku ljiljana

Prije same svečane sjednice, delegacije su položile cvijeće na centralno spomen obilježje šehidima-braniteljima i civilnim žrtvama rata u parku ljiljana, a nakon sjednice prisutni su obišli dio novoizgrađene ulice Srebreničkih žrtava rata Maglaj u čiju je rekonstrukciju i izgradnju nakon katastrofalnih poplava uloženo oko 1,4 milion KM, kao i obnovljenu kino-salu Doma kulture “Edhem Mulabdić”. Vlada Francuske putem UNESCO-a u obnovu je uložila gotovo 400 hiljada KM.

Maglaj jedan od najstarijih gradova u BiH

Njegovih 608 godina, koliko je prošlo otkako se Maglaj zvanično, po imenu pominje u pisanim dokumentima, odnosno povelji ugarskog kralja Sigismunda koji je zapisao “Sub castro nostro Maglay”, svrstava ovaj grad među najstarije u Bosni i Hercegovini.

Komentari

komentara