Obilježena 27. godišnjica deblokade Mostara

83

Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili minutom šutnje, brojne delegacije, bivši pripadnici Armije RBiH i patriote iz Mostara, obilježili su 27. godišnjicu deblokade ovog grada. Riječ je o jednoj od najblistavijih vojnih operacija za odbranu Bosne i Hercegovine u proteklom ratu u kojoj je poginulo 40 boraca, među kojima i brigadni general i narodni heroj Midhat Hujdur – Hujka.

MARKETING

Prisjećajući se 30. junskog dana 1993, ratni komandant i dobitnik najvišeg priznanja Armije BiH “Zlatni ljiljan” Suad Muharemović rekao je da su osjećanja na ovaj dan uvijek pomiješana, da je radostan zbog uspješne operacije, koja je značila spas za hiljade građana, ali istovremeno i tužan zbog pogibije saboraca.

“Izgubili smo nažalost tog dana i našeg Hujku – slavnog komandanta koji je bio na čelu Prve mostarske brigade. Podsjetit ću da je Mostar od 9. maja 1993. bio u potpunoj blokadi, odvojen od ostatka slobodne teritorije, tako da smo bili primorani probiti se, iako na izmaku snaga. Velikom hrabrošću, vojnom operacijom koja se teško izvodi, napravili smo proboj sa malo materijalno-tehničkih sredstava, te uspjeli osloboditi Bijelo Polje i spojiti se sa ostatkom slobodne teritorije Republike Bosne i Hercegovine“, rekao je Muharemović.

Između ostalih, cvijeće je u Mostaru položila delegacija Ministarstva za pitanja boraca FBiH predvođena ministrom Salkom Bukvarevićem.

On je, kako je kazao, u Mostar stigao i ove godine kako bi iskazao poštovanje šehidima i palim borcima predvođenim Midhatom Hujdurom, kao i onima koji su danas živi, a bili su učesnici slavne bitke.

“Posebno poštovanje onima koji su dali svoje živote i dijelove tijela braneći ovaj grad, njegove napadnute građane i državu Bosnu i Hercegovinu. Trajna zadaća je obilježavati značajne datume i prisjećati se svih važnih ljudi za odbranu zemlje. Svi oni su nas časnim djelom zadužili. Također, dužni smo prenositi istinu o odbrani na mlađe sa željom i ciljem da ovdje zauvijek vlada mir i da se više nikad ne dogodi stradanje, agresija ili rat“, izjavio je Bukvarević.

Današnji program nastavljen je posjetom mezarju Šehitluci, a bit će okončan maršom preko brda Kandiljan do Sutine, te svečanim otvaranjem novog igrališta u naselju Vrapčići.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara