Obilježena 70. godišnjica Univerziteta u Sarajevu

225

Univerzitet u Sarajevu je danas obilježio 70. godišnjicu održavanjem svečane sjednice Senata i promocijom profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu.

MARKETING

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, je istakao da je Univerzitet u Sarajevu prethodnih decenija postigao vrlo značajne rezultate i uspjehe u oblasti obrazovanja.

“Univerzitet u Sarajevu je u 70. godišnjici svoga postojanja, možemo slobodno kazati, u situaciji da može istaknuti vrlo ozbiljne rezultate koje smo postigli u prethodnih nekoliko godina, tako da u 70. godišnjicu ulazimo s vrlo ozbljnim iskorakom prema boljoj budućnosti”, rekao je Škrijelj.

Dodao je su prošle godine, nakon potpisivanja kolektivnog ugovora, značajno poboljšali položaj akademskog osoblja što je značilo povećanje plaća za 60 posto.

“Uradili smo kao Univerzitet mnogo na kvalitetu istraživanja i dobili od Europske komisije logo za izvrsnost u istraživanjima. Taj logo ima nekoliko univerziteta u BiH. Zaposlili smo u protekloj godini više od 150 naših najboljih studenata, dobitnika zlatne i srebrne značke. I u tom pogledu, Univerzitet u Sarajevu danas, kada slavi 70. rođendan, može biti ponosan na ono što je postigao u prošlosti”, kazao je Škrijelj.

Podsjetio je da je na Univerzitetu u Sarajevu do sada diplomiralo preko 170 hiljada studenata u proteklih sedam decenija, a preko tri i pol hiljade ih je doktoriralo.

“Univerzitet u Sarajevu je kao najstariji i najveći univerzitet u BiH dao ozbiljan doprinos formiranju drugih javnih univerziteta. Time se može sumirati da je Univerzitet u Sarajevu dao ozbiljan doprinos razvoju BiH kao države i našeg bh. društva, a da smo preko školovanja mladih ljudi iz zemlje i izvan BiH dali doprinos i šire izvan BiH. Nalazimo se među 6,2 posto najboljih univerziteta u svijetu. Bili smo na početku mandata ovog rukovodstva među oko 9,5-10 posto najboljih univerziteta. Za ovih nekoliko godina našli smo se u tom nekom, možemo reći, elitnom društvu 6,2 posto najboljih univerziteta, i u tom pogledu smo zadovoljni”, rekao je Škrijelj.

Napomenuo je da je Univerzitet u Sarajevu prolazio i kroz različita iskušenja, istakavši da je uvijek odolijevalo svim izazovima s kojima se Univerzitet suočava i danas.

“Imamo situacija da nam studenti tri fakulteta ne pohađaju nastavu već duže od mjesec dana samovoljom jednog fakulteta. Ali i to je život i to se treba spomenuti u svečanim trenucima. Ne trebe stvari sklanjati od javnosti, one moraju biti dostupne, jer svečanost traje kratko, ali život idalje dalje”, kazao je Škrijelj.

Na kraju je istakao da će kao odgovor na takvo ponašanje, studenti ova tri fakulteta iskazati svoj bunt i najvjerovatnije će u srijedu imati mirnu protestnu šetnju kako bi upozorili javnost, a prije svega osnivača, Skupštinu i Vladu Kantona Sarajevo, da se taj problem mora konačno riješiti.

U čast profesora emeritusa Univerziteta u Sarajevu promovisani su akademik dr. Esad Duraković, akademik dr. Asif Šabanović, akademkinja dr. Mirjana Vuković, prof. dr. Ramo Masleša i prof. dr. Niko Ikić.

Na svečanosti su dodjeljene i zahvalnice Univerziteta u Sarajevu pojedincima i institucijama zaslužnim za izuzetna dostignuća, promociju i uspješan rad i razvoj Univerziteta u Sarajevu.

Prije 70 godina, 2. decembra 1949. godine, u zgradi stare gradske Vijećnice sastala se Skupština Univerziteta na kojoj su izabrani prvi rektor dr. Vaso Butozan i prvi prorektor dr. Drago Krndija.

visoko.co.bA/federalna.ba/AA

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.