Naslovnica ZDK Obilježena go...

Obilježena godišnjica od tragične smrti pet rudara u jami Raspotočje

325

Danas je u organizaciji RMU Zenica obilježena prva godišnjica pogibije pet rudara u jami Raspotočje kada su usljed gorskog udara u jami ostala zarobljena 34 rudara u septembru 2014. godine, piše bh. novinska agencija Patria.

Nažalost za pet rudara Fejzu Isakovića, Mehemeda Dizdarevića, Mehmedaliju Halilovića, Fahira Halača i Hajrudin Bradarca bilo je prekasno.

Prisutnim rudarima, članovima porodica i uprave obratio se i Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata RMU Zenica navodeći da vrijeme ne umanjuje bol za izgubljenim komoratima.

– Vrijeme ne umanjuje ni odgovornost, rudarske nesreće su opomena da se čini sve kako se ne bi ponovile i amnestije nema ni za koga. Ko treba nek odgovara, a siguran rad rudara nema alternativu. Mehemed, Mehmedalija, Fahir, Hajrudin i Fahir bili su časni ljudi i obavezuju da o njima govorimo sa dubokim pijetetom, a njihovim porodicama omogućimo dostojanstven život – kazao je Oruč.

Esad Čivić, direktor RMU Zenica kazao je da ovu priliku koristi da uputi poruku vlastima da više ozbiljnosti pokažu u pomoći prema rudnicima i rudarima.

– U ovoj godini dana samo prvih nekoliko dana bilo je pažnje i senzibiliteta prema rudarima. Nakon toga izgubio se taj interes prema rudarima. Mi smo u tragediji koja nas je zadesila izgubili pet hrabrih, pet čestitih poštenih komorata. Najveći gubitak su doživjele njihove porodice, ali također veliki gubitak je doživio kolektiv rudnika Zenica.

On je kazao i da su u protekloj godini pokušali biti na usluzi porodicama poginulih rudara da prebrode bol i gubitak.

– Gubitak njihovih najbližih ne može i neće se moći nikada nadoknaditi. Mi smo obaveze koje smo preuzeli u dobrom dijelu ispunili. Apelujem na sve one koji su zaduženi i u društvu i u državi za položaj i status rudara da ih dotakne ovaj današnji dan i da se prema rudarima ophode kako zaslužuju.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.