Naslovnica Svijet Regija Objavljeni no...

Objavljeni novi mailovi, pogodovalo se nekim dobavljačima

Portal Index objavio je u petak nove mailove. Iz njih proizlazi da je bilo pogodovanja pojedinim dobavljačima Agrokora.

42

Prvi zadatak izvanrednog povjerenika nakon imenovanja 10. travnja prošle godine bilo je uspostavljanje normalnog poslovanja Agrokora, a to se trebalo ostvariti na način da se zamrznu sva potraživanja nastala prije 10. travnja i prenesu u potraživanja o kojima će odlučivati Vjerovničko vijeće kroz proces nagodbe, podsjeća Index.

S druge strane, sva nova potraživanja, dakle ona nastala nakon 10. travnja, kao rezultat nastavka poslovanja Agrokora trebala su se plaćati iz prihoda ostvarenih redovitim poslovanjem. Međutim, tadašnji izvanredni povjerenik Ante Ramljak imao je ovlasti odobriti i isplaćivanje potraživanja nastalih prije 10. travnja ukoliko je to nužno za nastavak poslovanja tvrtke. Postojala je i treća kategorija, tzv. granična potraživanja, koja su nastala prije 10. travnja, ali su imala datum dospijeća poslije, pa su i ona plaćana odmah, umjesto da čekaju nagodbu.

Koliko je točno kome od dobavljača isplaćivano, nikada javnosti nije bilo poznato.

No iz mailova koje donosi Index proizlazi da je Ramljak popuštao pod pritiskom određenih dobavljača i davao im tretman koji drugi nisu imali. Oni su prebacivali svoj stari dug u granični i na taj se način spašavali od otpisa. Njihova potraživanja tada su razvrstana u granični dug i sigurni gubitak oni su tako pretvorili u sigurni dobitak.

Podsjetimo, Agrokor Trgovačkom sudu još uvijek nije dostavio cjelovit popis svih tražbina nastalih prije otvaranja postupka izvanredne uprave, a koje su bilo djelomično bilo u cijelosti plaćene tijekom tog postupka. “Radi se, naime, o izuzetno složenom dokumentu koji sadrži popis nekoliko desetaka tisuća transakcija i to na razini svih 77 društava nad kojima je otvoren postupak izvanredne uprave i koji će biti uskoro zgotovljen, u svakom slučaju dovoljno rano u odnosu na obvezu sastavljanja popisa iz članka 43. stavka 10. Zakona (popis vjerovnika i prava glasa koji im pripadaju na ročištu za glasovanje o prijedlogu nagodbe”, obrazlaže se u podnesku Agrokora.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.