Naslovnica BiH Obustavljen p...

  Obustavljen postupak u vezi sa zahtjevom Borjane Krišto

  7

  Ustavni sud BiH obustavio je danas postupak pokrenut zahtjevom predsjedavajuće Predstavničkog doma BiH Borjane Krišto za ocjenu ustavnosti pojedinih odredaba Ustava FBiH koje se odnose na popunu Doma naroda FBiH, zato što je podnosilac odustao od tog zahtjeva, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

  Za Krišto je sporna bila ustavna formulacija prema kojoj se iz svakog kantona u Dom naroda bira najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je takav izabran u zakonodavno tijelo tog kantona.

  Svojom apelacijom je namjeravala da potkrijepi HDZ-ovu interpretaciju ranije odluke Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”.

  Kako je Srna već objavila, lider HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je najavio da će apelacija Krišto biti formalno povučena, jer je to “doprinos HDZ-a BiH unapređenju izbornog zakonodavstva u BiH”.

  Odlučujući o zahtjevu Općinskog suda u Tuzli za ocjenu kompatibilnosti određenih članova Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju Tuzlanskog kantona, Ustavni sud BiH utvrdio je da osporene odredbe nisu u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH.

  Ustavni sud BiH je, odlučujući o zahtjevu Okružnog suda u Banjoj Luci, koji je podnio sudija Milan Blagojević, utvrdio da je osporena odredba Zakona o parničnom postupku RS-a u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

  Odlučujući o zahtjevu Suda BiH za ocjenu kompatibilnosti članova Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, Ustavni sud BiH utvrdio je da su osporene odredbe u skladu sa Ustavom BiH.

  Sve odluke usvojene na 115. plenarnoj sjednici će biti dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od jednog mjeseca i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda BiH.

  visoko.co.ba/federalna.ba/Srna

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.