Obuzdajte nervozu na poslu nakon vanrednog stanja

137

Poslije vanrednog stanja, tokom kojeg je većina radila od kuće, nije tako jednostavno vratiti se na staro, opet sjediti u kancelariji i dijeliti prostor s ljudima s kojima možda i niste dobri. U kućnim uslovima je, ipak, sve moglo da bude po našem, ali sada je potrebno da se opet vratimo u kolektiv i budemo samo jedan od mnogih.

MARKETING

Istraživanja

Neka istraživanja su pokazala da se čovjek, u redovnim okolnostima, tokom osmočasovnog radnog vremena svakog dana iznervira – i to u prosjeku dva puta – a pošto je to najizraženije ponedjeljkom, poslije vikenda, ne čudi ako ste sada, nakon skoro dva mjeseca rada od kuće, još nervozniji.

Stručnjaci savjetuju da pokušate da se priberete prije nego što dođete u sukob s kolegama zato što ste čuli da su vas ogovarali, posvađate se sa šefom jer vas nije pohvalio za nešto što je bilo dobro urađeno ili da planete zbog sporog kompjutera koji vam još nisu promijenili.

Mišljenja stručnjaka

Psiholozi poručuju da period adaptacije treba da shvatimo kao priliku da popravimo stvari, a ne da ih pogoršamo.

“Sada smo svi osjetljiviji nego inače, jer smo se odvikli da dijelimo prostor s više ljudi koji nam pritom nisu porodica. Prirodno je da nas nerviraju i kada ništa ne kažu, a još više kada kažu nešto što nije po našem ukusu. Međutim, ne smijemo zbog toga da kvarimo radnu atmosferu, da dozvolimo da posao trpi i da upropastimo trud koji smo prethodno ulagali. Moramo da izbrojimo do deset prije nego što drsko odgovorimo šefu na pitanje ili kritiku koja možda i nije bila na mjestu, da sačekamo da se i mi i on ohladi, pa da onda porazgovaramo o svemu”, tvrde stručnjaci.

Napominju da ukoliko vam kolega prigovori da nešto niste uradili ili da ste se izvukli nauštrb njegovog zalaganja, najpametnije je da u razgovor uđete samo sa dokumentovanim činjenicama, a ako ih nemate, da se povučete i sačekate da budete sigurni da imate čime da branite svoj integritet.

Podsjećaju da će proći i ovaj prelazni period, ali da tokom njega treba sačuvati sebe, svoje zdravlje i poslovna dostignuća.

“Nervozu obuzdajte, a pojačajte meditaciju, šetnje, bavljenje hobijima”, savjetuju stručnjaci.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara