Od Nove godine u Kini kraj politike “jednog djeteta”

625

Vlasti Narodne Republike Kine su i zvanično odobrile zakon koji bračnim parovima odobrava dvoje djece i isti će na snagu stupiti 1. januara naredne godine.
Kineska novinska agencija Xinhua javlja da su kineske vlasti završile potrebne procedure usvajanja i da će od početka naredne godine biti okončana politika koja je parovima omogućavala samo jedno dijete.

MARKETING

Centralni komitet Komunističke partije Kine je na koncu oktobarskog zasjedanje najavio ukidanje politike jednog djeteta u okviru socijalnih i ekonomskih reformi planiranih za period od 2016. do 2020. Godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Komisija za porodična pitanja Kine je ranije saopćila da se očekuje da ukidanjem politike jednog djeteta broj stanovnika te zemlje 2030. godine bude 1,45 milijardi, a da se svake godine u prosjeku rađa po 20 miliona djece.

S ciljem zaustavljanja enormno brzog rasta broja stanovnika vlasti Kine su 1980. godine uvele politiku jednog djeteta. Parovima u ruralnim krajevima Kine je dozvoljeno bilo i rađanje drugog djeteta ukoliko prvo bude žensko. Kontraverzna mjera je, međutim, dovela i do starenja stanovništva i gubitka radne snage.

Komentari

komentara