FOTO/VIDEO: Ode i lipa, al ‘Lipa’ vrijedi da se zapiše…

2332
Foto: Čitatelj

Inače, u kafani su se okupljali najčešće ”Staničari”. Danas je simbol Stanice i jednog vremena, zapravo jedna lipa, po kojoj se zvala i kafana ispod nje doživjela da bude posječena. Zdenko Antović se prisjeća jednog predanja iz tog vremena koji mu je prepričao jedan od “inventara” te kultne kafane, a inače ljubitelj “dobre kapljice”:

MARKETING

Pošto se sve kafane zatvore u Visokom, uvijek je ostajala ”Lipa” jer je imala najduže radno vrijeme. Oko između jedanaest i ponoći prolazila su dva voza za Beograd i jedan za Zagreb. Posljednji je bio oko 5 do 12. I, jednom po prolasku tog voza, konobarica reče kad je prošao i taj voz, te je red da se kafana isprazni… al’ iz ”društva” su se uvijek pravdali, da oni čekaju onaj lokal u 5 i 20 iz kaknja za Sarajevo, pa je red da imaju gdje čekati.

 

Visoko.co.ba/Redakcija

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.