Odgođen izbor lidera Katalonije

82
Catalan president Carles Puigdemont poses before an AFP interview in Girona on September 30, 2017. The mission was entrusted to him almost by accident, but he accomplished it with determination. Deaf to the warnings of Madrid, the Catalan regional president Carles Puigdemont is determined to organize a referendum on October 1, 2017, hoping to fulfill his dream of youth: an independent Catalonia. / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU / TO GO WITH AFP INTERVIEW by DANIEL BOSQUE

Predsjednik parlamenta Katalonije Roger Torrent izjavio je da je glasanje o ponovnom izboru Carlesa Puigdemonta za lidera tog španskog regiona odgođeno, prenosi Anadolu Agency (AA).

MARKETING

Torrent je to saopštio nekoliko sati prije glasanja kojim je Puigdemont trebao biti izabran za novog predsjednika Katalonije.

On je istakao da glavni i jedini kandidat za tu funkciju ostaje Puigdemont, koji se nalazi u egzilu u Briselu.

Takva odluka uslijedila je nakon što je Ustavni sud Španije odlučio da Puigdemont mora lično prisustvovati sjednici parlamenta na kojoj bi bio izabran za lidera, u suprotnom njegov izbor neće biti važeći.

Sud je saopštio da Puigdemont mora dobiti dozvolu da prisustvuje sjednici.

Torrent je kazao da će sazvati novu sjednicu parlamenta onda kada španske vlasti budu garantovale da se neće miješati u izbor Puigdemonta.

Španske vlasti pozdravile su odluku o odgađanju izbora lidera Katalonije, kazao je jedan od glasnogovornika vlade. Istakao je da je pritisak vlade i Ustavnog suda “spriječio ismijavanje naše demokratije”.

Puigdemont se od oktobra nalazi u Briselu otkad je smijenjen sa funkcije predsjednika Katalonije zbog pokušaja da se otcijepi od Španije.

Anadolija/visoko.co.ba

Komentari

komentara