Naslovnica Preporuka Like Odmor iz snov...

Odmor iz snova: Vodič za preživljavanje porodičnog ljetovanja

55

Znate li one divne fotografije sa bilborda na kojima se reklamiraju turističke agencije? One idilične porodične portrete sa plaže: svi nasmijani, roditelji se bezbrižno sunčaju ili dremkaju u hladu pod prelepom palmom, a mališani se igraju u pijesku, ili razigrano zabavljaju u vodi.

MARKETING

Nemojte gajiti iluzije. To vjerovatno, ili bolje reći, sigurno, neće tako izgledati. Bar ne svakodnevno. Možda ćete i vi uspjeti da uslikate nekoliko sličnih fotografija, ako imate sreće. Ali daleko od toga da će vam svaki trenutak biti takav. Biće mnogo više onih potpuno drugačijih.

Pitanje “Da li odmor sa malom djecom postoji?” je isto kao pitanje o postojanju Djeda Mraza. Svako na njega odgovara na svoj način, u odnosu na to u šta želi da vjeruje, dok duboko u sebi svi znamo istinu.

Tako je i sa porodičnim ljetnjim odmorom. Želim da vjerujem da postoji, i svakoga jeta mu se iznova radujem kao nekada Djeda Mrazu. A onda, kada se nađem na željenoj destinaciji, više puta mi se dogodi da požellim da se vratim u mir svoga doma, jer sam iscrpljena. Skroz.

I zato, da se ne biste vratili sa odmora umorniji nego što ste krenuli, predlažem vam da pokušate sa nekim od sledećih taktika koje provjereno pomažu:

Ne gajite prevelika očekivanja

Odmor kakav ste poznavali prije nego što ste postali roditelji, više ne postoji. Sa druge strane, to ne znači da nema načina da se zabavite i uživate. Potrebno je samo prihvatiti novonastalu situaciju i izvući ono najbolje iz nje.
Sjećam se, na prvo letovanje sa našim prvijencem sam ponijela knjigu, naivno vjerujući da ću imati vremena da čituckam, dok se on zabavlja u pijesku. Kakva iluzija. Knjigu nisam uspjela ni da izvadim iz kofera, a da ne pričam o tome da sam se vratila kući možda čak i svjetlijeg tena nego prije polaska.

Od tada sam zadovoljna i ako uspijem neometano da prelistam dnevnu štampu dok sam na moru. Odmori su postali podređeni našim mališanima. I u skladu sa tim biramo destinaciju, način transporta i ishrane, kao i zabavni sadržaj. Najvažnije je da su njihove potrebe i čula zadovoljena, a mi ćemo lako, ako su oni nasmijani.

Foto: Sunny studio / Shutterstock.com

Držite se vaše ustaljene rutine koliko god je moguće

Ovo se prije svega odnosi na vaš svakodnevni tempo i navike, kao što je vrijeme buđenja, vrijeme odlaska na spavanje, popodnevne dremke, i ukoliko je to moguće, satnica obroka. Iz iskustva vam mogu reći da, što je vaša rutina na moru približnija onoj koju imate kod kuće, imaćete ljepše letovanje, sa odmornim, sitim i nasmijanim detetom. Kada im ukinete hranu i odmor na koji su navikli, kreće prava zabava.

Zato se držite svoje rutine, bolje ne čačkati mečku.

Izaberite smještaj koji je blizu plaže ili na samoj plaži

Možda vam ovo ne djeluje važno, ali verujte mi, itekako jeste. Nije zabavno u jednoj ruci nositi dete, a u drugoj ruci torbu, ustvari, pravilnije bi bilo reći torbekanju za plažu. Da ne spominjem da vašoj jačoj polovini pritom klecaju koljena od težine i gabarita prtljaga koji je na njegovim plećima.

Jer, vama su zaista potrebni svi ti peškiri, pelene za kupanje, pampers, pavlovićeva, 3 različite kreme za sunčanje, voda, sokić, užina, voćkica, šeširići, rezervna garderoba i kupaći kostimi, i naravno, nezaobilazna 101 animacija za plažu u vidu plastične galanterije (kofice i lopatice) sa jedne, i asortimana na naduvavanje sa druge strane.

Ukoliko nosite kolica za djecu sa sobom, biće vam svakako lakše. A ako ih niste ponijeli, onda ćete se navići da teglite gomilu stvari sa sobom, svakoga dana iznova i iznova, dok ne budete stesali figuru do savršenstva, ili kao u mom slučaju, do granice neuhranjenosti.

Naoružajte se strpljenjem

Naročito ako je u pitanju prvo ljetovanje sa djetetom. Koliko god mu vi objašnjavali šta ga čeka, istina je da ni vi, a ni vaš mališan ne možete u potpunosti znati kakva će biti njegova reakcija kada prvi put vidi more. Nemojte se iznenaditi ukoliko u početku zbog straha odbije da uđe u vodu. Pijesak i kamenčići ne bi trebalo da predstavljaju problem, osim ako nisu vreli.

Mogući su i problemi sa ishranom, ukoliko imate pansion sa organizovanim obrokom. Često su nepoznati mirisi i ukusi odbojni mališanima, pa treba biti fleksibilniji nego inače, kako bi dijete barem nešto pojelo. Takođe, promena kreveta, jastuka i same klime, kao i previše Sunca, slane ili hlorisane vode i ostalih dnevnih dešavanja mogu utjecati na raspoloženje djeteta, i prouzrokovati insomniju, učestala buđenja, razdražljivost i neraspoloženje.

Očekujte neočekivano

Ili u prijevodu, budite spremni za sve moguće scenarije. Posebno one najgore. Nemojte zaboraviti da uplatite putno zdravstveno osiguranje, i ponesite mini apoteku u vidu probiotika, rehidrina, sirupa na bazi paracetamola i sličnih potrebština. Nema većeg smora od bolesnog deteta na letovanju. Bili-vidjeli, ne ponovilo se.

Obratite pažnju na bazene, prilaze vodi, klizave površine, utičnice za struju, staklena vrata, i ostale potencijalne opasnosti koje mogu izazvati različite nepoželjne incidente. Neću ni govoriti o izbjegavanju prejakog sunca, redovnom mazanju i hidrataciji. To se podrazumijeva.

Foto: Sunny studio / Shutterstock.com

Pametno se spakujte

Pomirite se sa tim da će prostor u koferu za vaš lični prtljag biti ograničen, veoma ograničen. Zato je odlična ideja prvo spakovati dječje stvari, a ono malo mesta koje preostane nakon što su sve njihove potrepštine spakovane, to je za vas. Pa navalite, raširite se koliko možete.

Pored svih preko potrebnih dečjih stvari, iluzije o velikom ličnom prtljagu samo za vas, mogu slobodno početi da blijede. Nekada sam i ja imala čitav kofer samo za sebe, a sada, pogotovo ako putujemo avionom, zadovoljavam se ostacima, tj. patrljcima prtljaga. Prioriteti se definitivno mijenjaju kada postanete mama, zar ne?

Stvorite uspomene za cijeli život

I ako ste preopterećeni stvarima koje mogu krenuti naopako, zastanite na trenutak, duboko udahnite i pogledajte oko sebe.

Nalazite se na moru, okruženi onima koje najviše volite, svojom porodicom. Zato, dajte sebi oduška, jer, možda nećete uspjeti ni da započnete knjigu koju ste ponijeli, ali ćete zato sigurno moći da sagradite nekoliko kula od pijeska koje će izmamiti osmijeh na licu vaših klinaca. Moći ćete da se prskate sa njima u plićaku do mile volje, i da ih pridržavate dok pokušavaju da zaplivaju bez šlaufa i rukavića. Vjerovatno će se u međuvremenu tu naći i neki sladoled, šećerna vuna, ukusan porodični obrok, zabavna šetnja duž obale mora i nezaobilazna beskrajna porodična fotografisanja.

Sve su to trenuci koji su vrijedni truda. Oni stvaraju uspomene za cijeli život, kako vama, tako i vašim mališanima. Zato se potrudite da te uspomene budu najljepše moguće. Oni to zaslužuju.

Planirajte unaprijed

Definitivno planirajte unaprijed i ostavite dovoljno vremena za sve pripreme. Potrebno je vrijeme za pronalazak odgovarajućeg aranžmana, kupovinu, pakovanje, planiranje, i naravno, za samo putovanje.

Na put krenite ranije, jer znate i sami, sa djecom ne ide baš uvijek sve po planu. Obično se nekome u posljednjem trenutku ide u toalet, neko je baš tada žedan, pa se usput sasvim slučajno i polije vodom, neko je gladan, neko se svađa oko toga koga će mama ili tata prvog obuti, a neko protestuje jer ni ne želi da se obuje.

Zato, odvojite dovoljno vremena za sve, pogotovo na sam dan putovanja, kako biste na vrijeme stigli na svoj zakazani polazak, ili ako putujete sami, onda da biste stigli na svoje odredište.

Foto: Sunny studio / Shutterstock.com

Budite informisani i fleksibilni

Dobro prostudirajte destinaciju koju ste izabrali, naročito sve ono što bi vašoj porodici moglo biti interesantno. Nije isključeno da će vas iznenaditi hladnije, kišno ili previše vjetrovito vreme, koje bi moglo onemogućiti boravak na plaži.

Provjerite ima li u blizini neki zoološki vrt, akvarijum, stari grad, spomenik, muzej, vodeni park, zabavni park, nacionalni park ili izletište, zanimljiva pećina, ili bilo šta drugo što bi moglo da vas animira i učini vam boravak na moru zabavnijim i ispunjenijim.

Meni lično ljetnji odmor podrazumijeva svakodnevni odlazak na plažu. Ali, ukoliko vremenske prilike, iznenadna prehlada ili bolest djeteta to onemoguće, spremna sam da istražim i druge mogućnosti kako bih upotpunila naš odmor.

I za kraj, navucite osmijeh na lice, i “odmorite se”

Najvažniji savet za porodični odmor je da ne zaboravite da ste na odmoru. Opustite se. Ne dozvolite da vas sitnice iznerviraju.

Odmor je bijeg iz svakodnevice koju živite kod kuće, na poslu, u gradu, u zgradi, bloku, na pijaci. To je odmor od lica koja svakodnevno srećete, od mesta u kome živite, i od svakodnevnih situacija koje vam dižu pritisak, a i kosu na glavi. Dopustite sebi da se svega toga malo uželite.

Poslije odmora sa decom, povratak na posao djelovat će kao pjesma, kažem sada to u šali. Jer, iako nije lako, nije baš ni toliko teško sa njima. Važno je samo da ponesete svoj smisao za humor, i sve će biti dobro. Jeste da ćete se sa odmora vratiti potpuno samljeveni, željni kreveta i pravog odmora, ali zapravo, iako su vam tijela iscrpljena, vaše srce ne može biti ispunjenije i zadovoljnije.

Upravo ste imali priliku da umjesto odlaska na posao, provedete slobodno vrijeme na putovanju sa svojom porodicom. To je vrijedno svakog truda i napora. A činjenica da se na ljetovanje obično ide jednom godišnje, samo mu još više daje na značaju.

Zbog svega ovoga, nema više izgovora. Pravac more, i nađite način da se opustite i uživate. Znaćete da ste uspeli, ukoliko budete imali osećaj da biste voljeli da ponovite ljetovanje, koliko odmah.

Dobro, ako ne baš odmah, onda čim se odmorite od odmora sa djecom.

Srećan put!

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.