Odobrene vakcine su dobre, treba se vakcinisati bilo kojom

87

Anthony Fauci, glavni američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je u nedjelju da bi se vakcinisao tek odobrenom vakcinom protiv covida-19 koju je proizveo Johnson & Johnson (J&J) te je pozvao Amerikance da se vakcinišu bilo kojom od tri odobrene vakcine.

MARKETING

“Sve tri su stvarno dobre, a ljudi bi trebali uzeti onu koja im bude najdostupnija. Ako ste negdje i imate J&J, a to je vakcina koja je trenutno dostupna, ja bih je uzeo”, rekao je Fauci u NBC-jevoj emisiji “Meet the Press.”

Američka vlada odobrila je u subotu jednodoznu vakcinu protiv covida-19 proizvođača Johnson & Johnson, čime je ta vakcina postala treće dostupna uz vakcine Pfizer/BioNTecha i Moderne. Obje ove vakcine zahtijevaju dvije doze, prenosi Hina.

Pošiljke J&J vakcina u centre za vakcinisanje trebale bi krenuti u nedjelju ili ponedjeljak.

I Pfizerova i Modernina vakcina pokazuju veće stope učinkovitosti u testiranjima u kojima su korištene dvije doze, za razliku od jedne doze J&J vakcine. Međutim, direktna usporedba je teška jer su ispitivanja imala različite ciljeve, a J&J vakcina je proizvedena dok su u optjecaju već bili zarazniji sojevi virusa.

“Sada imate tri visoko učinkovite vakcine, zasigurno. Nema sumnje u to”, rekao je Fauci.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.