Odred Izviđača Visoko obilježio 60 godina rada

786

Odred Izviđača Visoko obolježio je 60 godina rada svečanom akademijom u velikoj sali Općine Visoko.

MARKETING

Program su vodili mladi izviđači Alina Smajlović i Ejub Šabić, a prisutne je izviđačkom himnom pozdravilo jato “Tigrovi”, nakon toga se obratio Muhamed Šehič, starješina Odreda, a o historiji visočkih izviđača i radu u ovih 60 godina govorio je Ismet Karasalihović.

A Adnan Hodžić se obratio ispred SIuBiH i SIFBiH, koji je za visoko.co.ba kazao: ” Odred Izviđača Visoko je prije 60 godina formiran na zahtjev građana i omladine općine Visoko, koji su imali primjer iz drugih općina poput Sarajeva, Vogošće, Zenice – da pokrenu rad izviđačke organizacije koja bi baštinila sve ono najljepše od omladinske organizacije, skautske organizacije koja je djelovala u Visokom prije Drugog svjetskog rata. Danas kad se obilježava 60 godina ne treba zaboraviti da je Visoko bilo u bivšoj Jugoslaviji jednno od najbrojnijih i najorganizovanijih općina sa izviđačkom organizacijom koja je imala savez izviđača sa i preko dvije hiljade članova. Ne treba zaboraviti ni to da su hiljade i hiljade djece zahvaljujući izviđačima prvi put vidjeli more, planine, da su vidjeli druge republike bivše Jugoslavije, a krajem 60-ih godina prošlog vijeka u razmjeni sa izviđačima iz Čehoslovačke vidjeli smo i države Evrope. Ono što danas karakteriše izviđačku organizaciju u Visokom je da radeći sa mladima, vodeći ih na izviđačka takmičenja, izlete, logorovanja, zimovanja – mi doprinosimo da se mladi razvijaju i rastu jednoj pozitivnoj, prirodnoj sredini, a ne da budu opterećena tehnološkim dostignućima, internetom i da budu zatvorena u kući. Boravak u prirodi u svakom slučaju oplemenjuje svakog mladog čovjeka i svako dijete, a sve što nauči uz izviđače je doprinos da će biti bolji učenik i student, ali i član ovog društva.”

Prisutne su pozdravili gosti iz Tešnja, a Mujo Pobrić je uručio i dar Visočanima, dok je izviđački pozdrav uputio i Edin Šarić ispred zeničkih izviđača, a za kraj je govorio i Alija Bilalović kao jedan od osnivača visočkog Odreda.

Fotografije možete pogledati na našoj facebook stranici.

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.