Odred Izviđača Visoko obilježio 60 godina rada

535

Odred Izviđača Visoko obolježio je 60 godina rada svečanom akademijom u velikoj sali Općine Visoko.

MARKETING

Program su vodili mladi izviđači Alina Smajlović i Ejub Šabić, a prisutne je izviđačkom himnom pozdravilo jato “Tigrovi”, nakon toga se obratio Muhamed Šehič, starješina Odreda, a o historiji visočkih izviđača i radu u ovih 60 godina govorio je Ismet Karasalihović.

A Adnan Hodžić se obratio ispred SIuBiH i SIFBiH, koji je za visoko.co.ba kazao: ” Odred Izviđača Visoko je prije 60 godina formiran na zahtjev građana i omladine općine Visoko, koji su imali primjer iz drugih općina poput Sarajeva, Vogošće, Zenice – da pokrenu rad izviđačke organizacije koja bi baštinila sve ono najljepše od omladinske organizacije, skautske organizacije koja je djelovala u Visokom prije Drugog svjetskog rata. Danas kad se obilježava 60 godina ne treba zaboraviti da je Visoko bilo u bivšoj Jugoslaviji jednno od najbrojnijih i najorganizovanijih općina sa izviđačkom organizacijom koja je imala savez izviđača sa i preko dvije hiljade članova. Ne treba zaboraviti ni to da su hiljade i hiljade djece zahvaljujući izviđačima prvi put vidjeli more, planine, da su vidjeli druge republike bivše Jugoslavije, a krajem 60-ih godina prošlog vijeka u razmjeni sa izviđačima iz Čehoslovačke vidjeli smo i države Evrope. Ono što danas karakteriše izviđačku organizaciju u Visokom je da radeći sa mladima, vodeći ih na izviđačka takmičenja, izlete, logorovanja, zimovanja – mi doprinosimo da se mladi razvijaju i rastu jednoj pozitivnoj, prirodnoj sredini, a ne da budu opterećena tehnološkim dostignućima, internetom i da budu zatvorena u kući. Boravak u prirodi u svakom slučaju oplemenjuje svakog mladog čovjeka i svako dijete, a sve što nauči uz izviđače je doprinos da će biti bolji učenik i student, ali i član ovog društva.”

Prisutne su pozdravili gosti iz Tešnja, a Mujo Pobrić je uručio i dar Visočanima, dok je izviđački pozdrav uputio i Edin Šarić ispred zeničkih izviđača, a za kraj je govorio i Alija Bilalović kao jedan od osnivača visočkog Odreda.

Fotografije možete pogledati na našoj facebook stranici.

 

Komentari

komentara