Naslovnica BiH Određen pritv...

  Određen pritvor osobi osumnjičenoj za ometanje izbornog procesa

  40

  Na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, Općinski sud Sarajevo (OSS) odredio je jednomjesečni pritvor S. H. (1993.), osumnjičenom za krivično djelo – povrede slobode opredjeljenja birača (član 151. KZ BiH).

  Pritvor u ovom slučaju određen je zbog bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i prikriti dokaze, potvrđeno je Feni u Tužilaštvu KS.

  Članom 151. stavom 1. KZ-a BiH propisano je da – ko silom, ozbiljnom prijetnjom, prinudom, podmićivanjem ili korištenjem njegovog teškog ekonomskog stanja ili na drugi protupravan način utječe na birača u BiH da na izborima za institucije BiH ili prilikom glasanja o opozivu ili na referendumu, glasa za ili protiv pojedine liste, pojedinog kandidata, odnosno da glasa za ili protiv opoziva, za ili protiv prijedloga o kome se odlučuje referendumom, ili da uopšte ne glasa, kaznit će se novčanom kaznom i kaznom zatvora do tri godine.

  Nadalje, (stav 2.) glasi – Član biračkog odbora ili drugo lice koje učini krivično djelo iz stava 1. ovog člana u vršenju povjerene mu dužnosti u vezi s izborima, glasanjem ili referendumom, kazntit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

  Inače, pripadnici MUP-a KS – policijski službenici Sektora kriminalističke policije uhapsili su osobe inicijala O. A. (1995.) i S. H. (1993.), osumnjičene za spomenuto krivično djelo, odnosno zbog sumnje da su utjecale na izborni proces.

  Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, S. H. je predan Tužilaštvu KS, a O. A. pušten iz policijskih prostorija.

   

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba/Fena

   

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.