Naslovnica BiH Održan sastan...

  Održan sastanak ministra sigurnosti BiH s predstavnicima USK-a

  14

  U Sarajevu je održan sastanak ministra sigurnosti BiH s predstavnicima USK-a. Iako je cilj bio pronalazak rješenja za zatvaranje migrantskih centara Bira u Bihaću i Miral u Velikoj Kladuši, konkretna rješenja nisu ponuđena. Nakon sastanka je poručeno kako, s aspekta sigurnosti i zdravstva, poseban problem predstavljaju Miral i Bira. Rješenje vide u izgradnji novog centra.

  – Naginjali smo ka tome da se napravi jedan veći prihvatni centar izvan prostora naseljenog mjesta i da se tu ubuduće smještaju svi ti migranti. Dakle mislili smo to da radimo sukcesivno, tako da kako se u novom centru budu stvarali novi kapaciteti za smještaj da se tako smanjuju Bira i Miral – kaže Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

  Država nije ozbiljno pristupala problemu migrantske krize u USK-u, ovo nije problem Bihaća, ovo je problem BiH, naglasio je Fazlić.

  – Ono što nas posebno zabrinjava je stalni dolazak migranata na prostor Bihaća i nepostojanje kapaciteta da se oni smjeste – smatra Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

  8. maja ističe rok od 30 dana koji su vlasti Unsko-sanskog kantona dale nadležnim institucijama da izmjeste migrante. Do sada se spominjalo da bi migranti iz gradova mogli biti izmješteni na periferna područja.

  – Mi ćemo sad raditi na tome da se ta granica ograniči, da se prvo oni novi koji dolaze usmjeravaju na tu lokaciju, da ne mogu ići u Biru i da se onda postepeno rješava Bira – dodaje Fazlić.

  Trenutno na području USK-a prema kombinovanim procjenama IOM-a i MUP-a USK-a boravi oko 4 hiljade i 800 migranata.

  visoko.co.ba/federalna.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.