Održana biciklijada u Kaknju povodom Evropskog dana bez automobila

740

Evropski dan bez automobila u Kaknju je u utorak obilježen biciklijadom čime je ovaj grad poslao poruku o potrebi smanjenja korištenja automobila obzirom na činjenicu da produkti sagorijevanja motora sa unutrašnjim sagorijevanjem sadrže široku lepezu otrovnih gasova.

MARKETING

Oko 50 biciklista, svih uzrasta, od mališana do ljudi u trećoj životnoj dobi, vozilo je pod pratnjom policije krug kroz gradsku jezgru Kaknja, a polazna i krajnja tačka bila je sahat-kula u centru grada. Biciklisti su vozili ulicom Alije Izetbegovića do objekta CC1 gdje su skrenuli u pravcu nove zgrade Općine, te Ulicom branilaca i preko Mosta mladih stigli do kružnog toka kod autobuske stanice, a potom su se preko Mosta zlatnih ljiljana vratili na početnu tačku (sahat-kula).

Zajedno sa drugim učesnicima biciklijade, bicikl su vozili načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, direktor Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj Aldin Šljivo, savjetnik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kakanj Marin Mijač, jedan od najvećih kakanjskih zaljubljenika u biciklizam Šefa Silajdžić, sekretar Općine Kakanj Enver Kusić, brojni mladi, djeca…

“Želimo s ponosom pokazati da smo i mi dio porodice evropskih gradova i općina koje promoviraju smanjenje korištenja automobila i što masovniju upotrebu bicikla. Ovo je prilika da kažemo da ćemo, nakon što je završena izgradnja biciklističke staze kroz gradsku jezgru, nastaviti graditi infrastrukturu koja je potrebna kako bi se bicikl što više svakodnevno upotrebljavao u našem gradu, ne samo zbog potrebe smanjenja zagađenja koje uzrokuju automobili, nego i zbog potrebe da njegujemo navike kojima čuvamo svoje zdravlje”, rekao je načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Općina Kakanj zahvaljuje svim učesnicima biciklijade, te Policijskoj stanici Kakanj koja je regulacijom saobraćaja osigurala da biciklijada protekne u najboljem redu.k

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.