Održana memorijalna služba za žrtve masakra u Christchurchu

129

Memorijalna služba održana je u Christchurchu u Novom Zelandu za 50 osoba ubijenih u napadima u dvije džamije 15. marta.

MARKETING

Premijerka Jasinda Ardern govorila je na skupu koji je prenosila državna televizija i kojem su prisustvovali i lideri lokalne muslimanske zajednice, kao i preživjeli napada.

Cat Stevens, britanski pjevač koji je prešao na islam tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka, nastupao je ovom prilikom, javio je BBC.

Više od 20.000 ljudi prisustvovalo je nacionalnoj memorijalnoj ceremoniji u gradskom Hagley parku pod jakim mjerama obezbjeđenja.

Obraćajući se okupljenima u parku nedaleko od džamije Al Noor, u kojoj je ubijeno više od 40 ljudi, Ardern je rekla da Novi Zeland ima odgovornost da bude ono što njeni građani žele da bude.

“Mi nismo imuni na viruse mržnje i straha od drugih. Nismo nikad ni bili, ali možemo da budemo zemlja koja će da pronađe lijek”, rekla je ona.

Po izlasku na binu Ardern je pozdravljena ovacijama.

Desetine predstavnika vlada iz čitavog svijeta prisustvovalo je memorijalnoj službi, među njima i premijer Australije Scott Morrison.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.