Naslovnica ZDK Kultura Održana premi...

Održana premijera filma “Sretan put” autora i režisera Siniše Galića

69

​U subotu 20.01.2018. godine u kinu Multiplex ekran Zenica, Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici organizovao je bosanskohercegovačku premijeru filma “Sretan put” autora i režisera Siniše Galića.
Film na poseban način govori o BiH dvadeset godina poslije rata iz perspektive dvojice prijatelja, pravoslavnog sveštenika i imama koji se susreću prvi put nekon dugo vremena. Iz filma učimo o važnosti razgovora, dijaloga, praštanja i građenja povjerenja.

Film je prikazan u mnogo gradova širom regiona i svijeta, osvojio je brojne nagrade i priznanja a bh premijera je čuvana za Zenicu zbog važnosti da upravo Odbor za međureligijsku saradnju kao organizacija koja se, kao dio velike mreže Međureligijkog vijeća u BiH, upravo na specifičan način bavi dijalogom među religijama i narodima u BiH.

Poslije projekcije upriličen je razgovor o važnosti dijaloga, pomirenja i povjerenja u koji je uvodničar bila prof. dr. Marijana Šećibović sa rediteljem gosp. Sinišom Galićem i jednim od glavnih aktera u filmu, glumcem BNPa Zenica gosp. Mugdimom Avdagićem. Poslije polusatnog živoga dijaloga sa prisutnim govornicima i publikom, dalo se zaključiti da nam je potrebno više entuzijazma, hrabrosti i ljubavi da iskoračimo naprijed jedni prema drugima, iskreno i predano, kako bi mogli graditi budućnost za sve a posebno za naše mlade.
Mladi režiser i autor gosp. Siniša Galić, Tuzlak sa Berlinskom i Pariškom adresom je učinio svojim filmom značajan korak na putu promocije važnosti dijaloga u našoj zemlji i na tom putu nam svima zaželio – SRETAN PUT​

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.