Naslovnica Lokalne Teme Održana sveča...

Održana svečana akademija povodom 70. godišnjice Udruženj

166

Visočko Udruženje slijepih ove godine obilježava 70. godišnjicu svog rada i djelovanja na podučju opštine Visoko i to je bio povod da se u sali Gradskog kina organizuje svečana akademija, na kojoj je rezimiran rad udruženja u proteklih sedam decenija, udruženja koje uprkos svim nedaćama i finansijskim problemima i dalje brine o slijepim i slabovidnim osobama sa područja opštine Visoko.

Sad već daleke 1948. godine u Visokom je formirano tadašnje Povjereništvo koje je pripadalo Glavnom odboru slijepih u Sarajevu, a pored visočkog odbora postojali su i odbor u Kiseljaku, kao i sreski odbori u Sokocu, Varešu i Kalinoviku. Od nastanka, pa sve do 1975. godine Udruženje slijepih egzistira kao područna organizacija slijepih Visoko, koja je bila sastavni dio ili podružnica sarajevske organizacije. Nakon toga se područna organizacija transformiše u međuopštinsku organizaciju slijepih sa sjedištem u Visokom za područja opština Visoko, Kiseljak, Breza, Vareš, Kreševo i Fojnica. Pritom je otvorena kancelarija organizacije koja se nalazila u prostorijama Centra za socijalni rad Visoko i funkcionisala sve do 1992. godine.

Ni tokom ratnog perioda Udruženje nije prekidalo sa radom, a 1993. godine osnovalo je radio stanicu pod nazivom “Nezavisni bosanski omladinski radio – Radio BOR”, koji je emitovao program do 2000. godine, kada je prestao sa radom zbog objektivnih problema.

“Zaista dug je niz godina iza nas i kroz razne oblike smo postojali i djelovali, a bilo je tu mnogo uspona i padova, ali uspjeli smo i u najtežim vremenima da se održimo i da opstanemo pored svih barijera i nedaća koje su nas pratile. Drago nam je što smo uspjeli da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju, jer je ovo prilika i za nas da se družimo, razmijenimo iskustva i utiske, te da prenesemo javnosti sve ono što smo radili i što su uspjehi našeg Udruženja slijepih opštine Visoko. I ovo sve je dio projekta pod nazivom ‘Obogatimo život slijepih i slabovidnih na opštini Visoko’ koji se implementira od strane Opštine Visoko”, rekao je Elmedin Jusić, predsjednik Udruženja slijepih opštine Visoko.

U sklopu obilježavanja 70. godina visočkog udruženja slijepih uručene su zahvalnice i priznanja za sve koji su pomagali i podržavali rad ovog udruežnja, a upriličen je i koncert narodne muzike pod nazivom “Promocija slijepih osoba koje baštine sevdalinku – put do umjetničke afirmacije” na kojem su nastupili članovi i prijatelji Udruženja slijepih.

“Udruženje slijepih funkcioniše u otežanim okolnostim. Nema angažovanog profesionalnog sekretara koji bi obavljao administrativno-tehničke i druge poslove, tako da navedene poslove većim djelom obavlja predsjednik Elmedin Jusić uz povremenu nesebičnu pomoć Senada Goralije i pojedinih uposlenika Opštine Visoko i volontera. Od 2001. godine Udruženje nije uvršteno u redovno finansiranje iz budžeta opštine Visoko, niti pored složenih poslova koje obavlja za dobrobit članova i drugih slijepih osoba, nije steklo status Udruženja od posebnog značaja, ali intencija je i dalje nastojati da taj status dobije. Prvenstveno, ugledavajući se na prijeratni period kad je tako tretirano u Opštini i drugim institucijama”, poručeno je sa svečane akademije.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.