Održana VI. Nacionalna duhovna obnova Frame BiH u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Visoko

397

“Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!“ Vođeni ovim citatom i željom da se što bolje pripreme za došašće i Kristov dolazak, framaši iz Bosne i Hercegovine već šestu godinu za redom organiziraju Nacionalnu duhovnu obnovu Frame BiH. Ove je godine u Konviktu Franjevačke klasične gimnazije, od 29.11. do 1.12.2019. godine, okupljeno više od 80 framaša iz cijele Bosne i Hercegovine. Geslo duhovne obnove bilo je „Oni odmah ostaviše mreže i pođoše za njim“ (Mk 1,18)
Program je započeo u petak svetom misom koju je predvodio fra Davor Petrović, područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene.

MARKETING

Nakon sv. mise i večere uslijedila je kratka zajednička igra upoznavanja. Zatim nam je prigodno predavanje na temu gesla održao fra Zvonko Benković, profesor na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom. Fra Zvonko nas je mnoštvom pitanja potaknuo razmišljati o mrežama na koje se navezujemo, o nekim stvarima i događajima koji se nama „podrazumijevaju“, koji su svakodnevni i „normalni, potaknuo nas je da ovo došašće, koje je pred nama, iskoristimo kao ponovnu priliku za susret s Gospodinom, da naše srce bude lijepo mjesto za rođenje Kralja, da Ga svakodnevno prepoznajem u drugima itd. Slušajući i razmišljajući o svemu ovome pripremili smo se za klanjanje pred Presvetim koje je trajalo cijelu noć. Svatko od nas imao je priliku po pola sata biti u tišini i moliti, donijeti pred Gospodina sve ono što smeta, što je teško, što nas boli, ali i što nas raduje, sve ono na čemu smo zahvalni. „Stoga budni budite i u svako doba molite…“

U subotu ujutro nakon završenog zajedničkog klanjanja i doručka, predavanje nam je održao don Anto Ledić, župnik u Novome Travniku, salezijanac koji je i pripadnik FSR-a. Don Anto nam je govorio o kušnji, napasti i grijehu ističući ponajviše razliku između kušnje i napasti. Kušnja je nešto dobro, Bog ne kuša, ali on dopušta kušnju koja je ispit vjere i koja pokazuje koliko smo jaki u vjeri. Međutim, napast je nešto drugo, kako piše u rječniku hrvatskog jezika „dosadna smetnja“ koju mi trpimo, koja ne dolazi od Boga i njezin cilj je pokazati koliko smo slabi, nestabilni i površni u vjeri.

Nakon predavanja imali smo „Pustinju“, sat vremena sami sa sobom za razmišljanje o svemu što smo čuli. Poslijepodne smo imali ispit savjesti i pripravu za ispovijed koju je vodio fra Marin Karačić, nacionalni duhovni asistent Frame BiH, a potom ispovijed. Nakon večere uslijedila je vesela večer koju je vodila Tina Tolić, područna predsjednica Frame Bosne Srebrene. Dan smo završili zajedničkom molitvom Časoslova.

U nedjelju ujutro posjetili smo Crvenu stijenu u mjestu Podastinje između Visokog i Kiseljaka, mjesto stradanja brojnih katolika iz Srednje Bosne. Na inicijativu fra Stjepana Buljana na ovom mjestu je nastalo Gospino svetište i spomen obilježje na sve žrtve. Tu smo najprije slavili svetu misu, a zatim uz molitvu krunice i kratka razmatranja o došašću došli do križa na samome vrhu.

Zahvalni Bogu na svemu darovanom kroz ova tri dana framaši su se uputili kući duhovno ispunjeni i spremniji za susret s Gospodinom.

Mir i dobro!

 

Visoko.co.ba/Marina Jurić

Komentari

komentara