Održani Osmi etno-folklorni susreti – EFOS u Zenici

51

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Plamen Pehare iz Zenice u Hrvatskom domu “Kralj Tomislav” u Zenici održani su Osmi etno-folklorni susreti – EFOS.

MARKETING

Radi se o najstarijem zeničkom kulturno-umjetničkom društvu koje su osnovali željezarski radnici, a koje okuplja djecu i omladinu radi unapređenja i razvoja muzičko-scenskog amaterizma, očuvanja, njegovanja i razvijanja kulturne i tradicije baštine svog užeg zavičaja, kao i Bosne i Hercegovine.
Na smotri je učestvovalo sedam društava. Osim Plamena iz Zenice, bili su Gradsko umjetničko društvo Filigran i KUD Željezara, te kulturno-umjetnička društva Mladi metalac iz Hadžića, Breza iz Breze i Ilijaš iz Ilijaša kao i Bošnjačka zajednica kulture Preporod iz Busovače.
Zbog kiše koja je padala tu večer umjesto na Trgu Alije Izetbegovića, na platou ispred Robne kuće Bosna, festival je održan u Hrvatskom domu u Zenici. Voditelj programa bio je legendarni Enver Šadinlija.

Prema riječima Harisa Muminagića, predsjednika KUD-a Plamen Pehare iz Zenice, Društvo je učestvovalo na opštinskim, regionalnim, državnim i inostranim smotrama raznih oblika scenskog izražavanja kulturno-umjetničkog amaterizma.

KUD Plamen je organizator smotri, priredbi folklornih, pjevačkih i drugih oblika scenskog izražavanja, a ono čime se mogu pohvaliti je pomenuta manifestacija EFOS – Etno-folklorni susreti koji se održavaju već osam godina u Zenici. Društvo je učestvovalo na međunarodnom festivalu folklora Zlatni Karađoz u turskom gradu Bursa kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.
Mirsad Hajduković, predsjednik KUD-a Breza, rekao je da se ovakvim smotrama i susretima omladini omogućava stvaranje novih kontakata, druženje i upoznavanje.
– Naravno, mlađim generacijama ukazujemo na ovaj način koliko je bitno očuvati našu tradiciju i kulturu, poručio je Hajduković.

visoko.co.ba/zenicablog.com

Komentari

komentara