OHR i Ambasada SAD: Lideri HDZ-a i SNSD-a odgovorni za moguće širenje organiziranog kriminala i korupcije

Ured visokog predstavnika (OHR) i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini izazili su zajednički stav nakon odluke Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da odgodi usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH, u kojem su istakli da " su pojedine političke partije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH odlučile da ugroze borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i drugih oblika teškog kriminala".

150

– Umjesto da usvoji izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH koje bi omogućile policiji, tužiteljima i sudijama da uspješnije provode istrage, podižu optužnice i osuđuju kriminalce, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je odgodio odlučivanje iako je državni parlament već odavno probio rok koji je dao Ustavni sud. To je neprihvatljivo, posebno zato što su izmjene i dopune, koje je Predstavnički dom već usvojio – u skladu sa međunarodnim standardima, a izradila ih je bh. ekspertna radna grupa, a ne političari – mišljenja su OHR i Ambasada SAD u BiH.

MARKETING

Ističu da “država treba imati snažan Zakon o krivičnom postupku koji je u skladu sa ustavom i koji omogućava brzo postizanje pravde”.

– Zbog današnje odluke, određeni stranački lideri i njihovi predstavnici u Parlamentu BiH su direktno odgovorni za eventualno daljnje širenje organiziranog kriminala i korupcije u cijeloj BiH. Jasno je da HDZ BiH, SNSD, DNS i HSS više zanima uskostranačka politika nego zaštita sigurnosti građana BiH – naveli s OHR i Ambasada SAD u BiH u zajedničkoj izjavi.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara